Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И аз ще участвам в маратон". 103-годишният Алфонс, който помага за лекарство срещу COVID-19


Алфонс Лемполс
Алфонс Лемполс

Алфонс Лемполс е пенсиониран общопрактикуващ лекар от Белгия. Неговите 103 години може да ви се сторят просто едно трицифрено число, ако разберете с какво се занимава в последно време.

Всеки ден Алфонс прави по 10 обиколки на градината си в селцето Ротселар – три сутрин, още три по обедно време и четири вечер. Целта му не е само да поддържа сърцето си здраво. Лекарят иска до края на месеца да измине разстоянието от 42,2 км, за да привлече вниманието на хората и да ги накара да дарят средства за научно изследване на коронавируса.

"Сравнявам го с азиатския грип от 1957 година, на който съм бил свидетел. Тогава се разболяваха повече хора от обикновено, но не толкова тежко, колкото сега от коронавируса. Повечето хора успяваха да се излекуват след 8-10 дни. Като лекар се чувствам докоснат от случващото се и затова съм щастлив, че мога да допринеса с нещо за борбата с това предизвикателство", казва той пред Ройтерс.

Роденият на 1 януари 1917 г. Алфонс Лемполс се е вдъхновил от идеята на 99-годишния британския ветеран Сър Томас Мур. Неговата кауза с обиколките в двора успя да събере над 25 милиона долара в подкрепа на британските лекари.

"Децата ми казаха, че мога да ходя толкова добре, колкото Мур, а освен това съм на 103 години. Приканиха ме да направя нещо. Моята внучка тъкмо беше тичала на един маратон и на шега ѝ казах: "И аз ще участвам в маратон".

С 10 обиколки сутрин, обед и вечер белгиецът успява да измине по близо 1500 метра на ден. Като всеки маратон, и този няма как да се случи без добра подготовка.

"Преди началото на месеца изминах 10 километра, за да видя дали ще се справя. Не се чувствах уморен след това и така реших да започна на 1 юни", разказва той пред Ройтерс.

Лекарят се надява да събере средства за болницата към близкия университет в Льовен, където учените вече работят, за да намерят лекарство за COVID-19. Досега е събрал малко над 6 000 евро и е изминал една трета от разстоянието, нужно за цял маратон.

Университетът е създал специална страница за дарения от хора, които искат да подкрепят 103-годишния лекар в намирането на лекарство срещу вируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG