Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те носят тежестта на пандемията". Северна и Южна Америка - най-голямото бойно поле в борбата с вируса


Интензивно отделение в бразилска болница
Интензивно отделение в бразилска болница

Бразилия вече е втората държава в света с най-много починали от коронавирусна инфекция след САЩ, където няколко щата се сблъскват с пик на заразените и хоспитализираните.

Изпълнителният директор на програмата за извънредни ситуации към Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Раян съобщи, че Северна и Южна Америка "носят тежестта на пандемията в момента".

На пресконференция в петък Раян каза, че ситуацията в Бразилия е "особено притеснителна, изтъквайки, че "има огнища в пренаселените области от страната".

Най-гъсто населената държава в Латинска Америка до момента съобщава за 828 хиляди потвърдени случаи и близо 42 хиляди починали. Здравната система на Бразилия "все още се справя", въпреки че интензивните отделения са достигнали критичния праг от 90% заетост.

Тези новини идват на фона на стъпките, които предприеха някои градове за постепенно отхлабване на мерките срещу разпространението на епидемията. Президентът Жаир Болсонаро многократно отхвърля здравните рискове от вируса и настоява икономиката на страната да заработи отново.

От понеделник, 15 юни, няколко европейски държави отварят границите си, без да налагат карантина и без да изискват тест. Европейската комисия (ЕК) препоръча отваряне на вътрешните граници между 26-те шенгенски държави от 15 юни, тъй като епидемичната ситуация с коронавирусната епидемия в тях се подобрява. Препоръката се отнася до 22 европейски членки и присъдружните шенгенски държави - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

"Страхуваме се обаче, че разпространението на вируса в Европа отслабва, но се засилва в други части на света, затова не е сигурно, че вирусът няма да се върне отново в Европа", отбеляза Майкъл Раян в петък. Междувременно ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е "истински притеснен" от разделението, предизвикано от коронавируса в някои страни по света.

"Това е много опасен вирус и е много трудно да се борим с него в един разделен свят", каза Гебрейесус. Той призова държавите да се поучат от историята.

Коронавирусът, който за първи път беше регистриран в Китай в края на 2019 г., до момента е отнел живота на 425 хиляди души. Заразените са над 7,5 милиона. САЩ и Китай – двете най-големи икономики в света, размениха обвинения за произхода на COVID-19.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че прекратява отношенията на страната със Световната здравна организация. Вноските на Вашингтон, които се равняват на 22 % от бюджета на организацията, ще бъдат пренасочени към други организации за подобряване общественото здравеопазване по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG