Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не можем да коригираме историята с Фотошоп". Защо падат паметници


Протестиращи се събират на надраскания паметник на генерала от Конфедерацията Робърт Лий в Ричмънд, Вирджиния
Протестиращи се събират на надраскания паметник на генерала от Конфедерацията Робърт Лий в Ричмънд, Вирджиния

След убийството на чернокожия Джорд Флойд от бял полицай в Минеаполис в края на май, в САЩ и света хиляди хора излязоха на демонстрации срещу расизма. Заедно с мирно протестиращите в десетки градове се стигна до тежки сблъсъци с полицията, палежи на частни и публични сгради, а на места и до грабежи.

В последните дни демонстрантите насочиха гнева си срещу паметниците на исторически личности, за които смятат, че са свързани с расизма и търговията на роби в миналото. Множество статуи на хора като Христофор Колумб и Джеймс Кук бяха събаряни, частично разрушени или драскани. На места в САЩ премахването на паметници беше подкрепено и от местните власти. ​

САЩ срещу Колумб и Конфедерацията

В САЩ, от където започнаха световните протести срещу расизма, под надслов „Животът на чернокожите има значение“ (Black lives matter), бяха първите случаи на посегателства срещу паметениците.

Вълната започна от поругаването на статутите на Христофор Колумб в редица градове, а същото се случи и на множество паметници на войници и генерали в армията на Конфедерацията по време на Американската гражданска война.

Монументите на членове на Конфедерацията са сред целите на протестиращите, тъй като те се бият за запазването на робския статут на чернокожите по време на войната между 1861 и 1865 г.

Атаката срещу паметниците на Колумб, на чието име е един от най-важните празници в страната и е определян в американските учебници по история като „откривател на новия свят“, се случва заради факта, че е поробвал местното население и откритието му е довело до колонизацията на континента. Коренното население на Северна Америка го обвинява и за геноцида, наложен на техните предци, дошъл след откритията му.

Обезглавеният паметник на Колумб в Бостън, преди да бъде премахнат
Обезглавеният паметник на Колумб в Бостън, преди да бъде премахнат

В Бостън и Кемдън, Ню Джърси местните власти решиха да премахнат паметници на откривателя.

Във Филаделфия беше премахната статуята на Франк Рицо, бивш кмет и началник на полицията, който е подкрепял действия срещу цветнокожото население.

Парламентът на щата Кентъки взе решение да премахне от сградата си паметника на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис.

Премахването на статуята на Джеферсън Дейсив от Капитола в Кентъки
Премахването на статуята на Джеферсън Дейсив от Капитола в Кентъки

Преди няколко дни организаторите на популярното състезание Наскар взеха обявиха, че забранят всички флагове на Конфедерацията, които често могат да бъдат видени по време на техни събития.

От граждански организации и някои политици бяха отправени апели за преименуването на военни бази, носещи имената на членове на армията на Конфедерацията, но президентът Доналд Тръмп се обяви категорично срещу подобни действия.

Европа: Не можем да коригираме историята с "Фотошоп"

Поругаването на паметници и призивите за тяхното премахване не подмина и европейските държави.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън обяви, че страната не може да "коригира с фотошоп“ своя културен пейзаж и сложната си история, а ако го направи това би изопачило миналото.

"Ако започнем да прочистваме историята и да заличаваме образите на всички освен онези, чиито възгледи не съответстват на нашите, ще сме въвлечени в голяма лъжа, в изопачаване на историята ни", казва Джонсън в британския в. "Телеграф".

В Обединеното кралство в последните дни се изостри дебатът за личността на министър-председателя на страната по време на Втората световна война Уинстън Чърчил, който е изразявал расистки и антисемитски възгледи и е обвиняван за отказа му да снабди Индия с храни по време на глада през 1943 г.

Под заплаха попадна известен паметник на Чърчил, който бе обграден със защитно скеле.

Известната статуя на Чърчил беше обградена заради заплахата от нейното поругаване
Известната статуя на Чърчил беше обградена заради заплахата от нейното поругаване

„Той беше герой и аз очаквам, че не съм единствен, като заявявам, че ще се съпротивлявам с всяка фибра на тялото си срещу всеки опит да се махне тази статуя от Площада на парламента, и колкото по-скоро бъде свален предпазния щит около нея, толкова по-добре“, добави той.

Във Великобритания протестиращи повалиха статуя на Едуард Колстън в Бристол. През 17 в. той създава голяма част от богатството си заради търговия на роби.

В същото време в неделя френският президент Еманюел Макрон обяви, че борбата срещу расизма не бива да доведе до "омразно“ пренаписване на историята.

"Съграждани, тази вечер ще бъда много ясен: Републиката няма да изтрие нито едно име от своята история. Няма да забрави нито едно произведение на изкуството, няма да сваля статуи“, каза той в свое обръщение към французите.

В последните дни в Белгия започна петиция за премахването на статуите на крал Леополд II, който е водил страната през колониалната ера. В края на 19 в. неговите войски опустошават Конго.

Статуя на Леополд II в Белгия
Статуя на Леополд II в Белгия

Атака и премахвания на паметници имаше още в Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG