Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководители на Гласът на Америка напуснаха на фона на критики от Белия дом


Директорът на Гласът на Америка Аманда Бенет подаде оставка
Директорът на Гласът на Америка Аманда Бенет подаде оставка

Директорът и заместник-директорът на Гласът на Америка напуснаха на фона на остри критики от Белия дом заради отразяването на теми, свързани с Китай. Това се случва в момент, когато в длъжност встъпва Майкъл Пак - новият ръководител на Американската агенция за глобални медии (USAGM), наблюдаваща дейността на Радио Свободна Европа / Радио Свобода и Гласът на Америка.

Аманда Бенет и заместничката ѝ Сандра Сугавара подадоха оставките си на 15 юни и заявиха, че на фона на смяната на ръководството на Агенцията за глобални медии, моментът е подходящ да се оттеглят.

„Нищо не се променя за вас, за вашата страст, вашата мисия и вашата почтеност“, написаха те в своето писмо. „Майкъл Пак се закле пред Конгреса да уважава гаранциите за независимостта на Гласът на Америка, която от своя страна е основната причина за огромното доверие, което нашата публика по света има в нас.“

Аманда Бенет и Сандра Сугавара
Аманда Бенет и Сандра Сугавара

Назначението на предложения от президента Доналд Тръмп за ръководител на американската агенция за глобални медии Майкъл Пак беше одобрено от Сената на САЩ с 53 гласа "за" и 38 "против". Само един демократ гласува с мнозинството републиканци. Демократите изразиха загриженост от евентуални финансови злоупотреби, които Пак може да е допускал в ръководената от него организация с идеална цел Public Media Lab. Главният прокурор започна разследване по тези сигнали.

Доналд Тръмп остро критикува Гласът на Америка заради начина, по който отразява отговора на Китай на пандемията от COVID-19. Белият дом дори публикува критично към медията изявление и даде насоки на американския Център за контрол и превенция на заболяванията да не сътрудничи на журналистите от Гласът на Америка.

От имейл от 30 април, получен и публикуван от Института за първата поправка към Колумбийския университет, който цели да защитава свободата на словото, се разбира, че ръководството на Центъра за контрол и превенция на заболяванията е дало инструкции на пресофиса си да отхвърля всички покани за интервю от журналисти на Гласът на Америка.

Кодексът на Гласът на Америка изисква материалите на медията, която работи в Русия, Иран, Китай и други държави, където медиите не са свободни и независими, да бъдат „точни, обективни и всеобхватни“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG