Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опашката за Гърция се удължава, има кандидати и за българското море


Гърция отвори за туристи в понеделник при допълнителни хигиенни изисквания и проверки за неевропейските граждани
Гърция отвори за туристи в понеделник при допълнителни хигиенни изисквания и проверки за неевропейските граждани

Всеки трети или над 1,6 милиона българи планират да почиват това лято, съобщава социологическата агенция “Тренд”, която е направила допитване по поръчка на в. “24 часа”.

Най-много сред тях са младите и живеещите в София.

Заявилите намерение да излязат във ваканция са по-малко от миналата година, като най-много от отказалите се (12%) се опасяват от пандемията от коронавирус.

Малко над половината (53%) от планиращите почивка ще използват българските плажове, като толкова са били и хората, декларирали предпочитание към българското Черноморие и миналата година (54%). Всеки пети смята да отиде на планина. Според “Тренд” увеличението на предпочитанията към планинските почивки (+5%) се дължи на “засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация”, която кара хората да търсят за почивка открити пространства.

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина - по-малко от миналата година, когато всеки трети се е готвил да пътува зад граница. Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Като към цената на нощувките, които са водещи за избора на 22% от анкетираните и условията за почивка (20%), расте и броят на хората, които търсят гръцките плажове заради тишината и спокойствието, отчитат от “Тренд”.

Междувременно опашките на българо-гръцката граница продължават да се удължават и през втория ден, след като на 15 юни Гърция свали ограничения за пътуване. В сряда те достигнаха 5 км за коли и 10 км за камиони. Българската пътна полиция посъветва да се използват всички гранични пунктове, след като на “Кулата” движението по посока Гърция е почти напълно блокирано от чакащи. Според българските власти забавянето се дължи на строгите проверки от гръцка страна за неевропейски граждани, влизащи в страната, на някои от които се правят на място тестове за коронавирус.

В сряда най-големият туристически оператор за пакетни почивки в Европа ТУИ (TUI) обяви, че ще започне летните си програми в България от юли. Подновява се и продажбата на ваканционни пакети за Испания, Гърция, Кипър, Италия, Хърватия, България, Португалия и Швейцария. Засега те няма да се предлагат на туристи от Великобритания и Швеция, които са силно засегнати от пандемията от коронавирус.

От началото на март броят на потвърдените инфекции с COVID-19 в света надмина 8 милиона, 1,5 милиона от тях в Европа. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в България разпространението на вируса е достигнало до 46,7 на 100 хил население. Можете да следите хода на епидемията по света на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG