Връзки за достъпност

Извънредни новини

Катрин Съливан, която лети до звездите и обядва на дъното на океана


Катрин Съливан
Катрин Съливан

Тя на два пъти влиза в историята – в началото с това, че е първата жена астронавт, излязла в открития космос, а после и с това, че е първата жена, достигнала до най-дълбокото място в световния океан. Доктор Катрин Съливан постигна втория си рекорд миналата седмица, когато достигна океанското дъно в Марианската падина в двуместна подводница. Това дъно се намира на дълбочина от 10994 метра. Досега дотам са стигали само седем души в света и всичките са мъже.

Но най-големият й успех е всъщност комбинацията между тези две завоевания. Тя е единственият човек в света, който хем е излизал в открития космос, хем е слизал до най-дълбокото място на земния океан.

Катрин Съливан е родена през 1951 в американския щат Ню Джърси в семейството на космически инженер. Пред БиСиСи казва, че е отраснала не само с примера на баща си, но и с подводните открития на Жак-Ив Кусто, правени точно когато тя е израствала. Обичала е да разглежда карти и да научава какво има под земята.

Тя завършва гимназия в Калифорния и учи в университета Санта Круз. Още като студентка участва в океанографски експедиции в Тихия и в Атлантическия океан. През 1978 защитава докторат по геология в Канада. През същата година постъпва на работа в НАСА и кандидатства за тренировките за астронавти, в които за първи път приемат и жени. По това време първата жена космонавт – рускинята Валентина Терешкова – вече е летяла на борда на космически кораб, но това все още не е допринесло за разчупване на схващането, че работата в космоса е "за мъже".

По време на тренировките тя успява да се пребори за едно от двете места за астронавти-жени (заедно със Сали Райд). Но само Съливан е допусната включително и да излезе в открития космос. "Разходката" й трае 3 часа и 29 минути.

След този исторически полет тя участва в още два – през 1990 и 1992 г. В биографията й са записани общо над 22 денонощия, прекарани в космоса.

Формално се пенсионира на 42 години, но оттогава не е спирала да работи – ръководи научни институти, става член на научния съвет на президента Джордж Буш – баща. При президента Барак Обама тя заема няколко управленски поста, сред които и този на заместник секретар по търговията за океаните и атмосферата. През 2019 г. издава книга за космическия телескоп "Хъбъл" – автоматична обсерватория, изведена в околоземна орбита. Докато не идва и 7 юни 2020, когато Катрин Съливан се озовава и на дъното на Марианската падина в миниатюрна подводница. Казва, че е обядвала на десет километра под водата. Казва и нещо много смешно, ако си спомним биографията й: че на дъното на океана се е усетила като на кораб на извънземни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG