Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд в САЩ остави в сила програмата за млади имигранти


Върховният съд в САЩ спря решението на президента Доналд Тръмп, прекратяващо програмата, която предпазва млади имигранти от депортиране, съобщи агенция “Ройтерс”.

Така около 650 хил. души, влезли в страната като деца без документи, ще бъдат защитени от депортиране и ще запазят правото си да подновяват двегодишните си разрешителни за работа.

Администрацията на Тръмп се опитва да отмени програмата, позната като “Мечтатели”, от влизането си в Белия дом. Тя беше създадена през 2012 г. от Барак Обама.

Върховните съдии потвърдиха решенията на по-долната инстанция и обявиха за незаконни действията, предприети от администрацията на Тръмп за спиране на прогрмата.

Произнасянето на съда не пречи на американския президент да опита отново да прекрати програмата, отбелязва Ройтерс. Според агенцията обаче това би било много трудно предвид предстоящите през ноември президентските избори в САЩ.

Световните медии отбелязват, че консервативният председател на Върховния съд Джон Робъртс е гласувал заедно с четиримата либерални съдии, че действията на правителството по програмата “Мечтатели” са били "произволни и импулсивни".

Робъртс се произнася за втори път срещу Тръмп по значим случай, отбелязва Ройтерс. Първият беше обявеното в понеделник решение, с което Върховният съд забрани дискриминацията на база сексуална ориентация на работното място.

В две последователни съобщения в Туитър Тръмп нарече последните решения на съда "изстрели от пушка" в лицето на консерваторите. По думите му те са “ужасни” и “политически мотивирани”. Наред с това американският президент написа, че че избирателите трябва да подкрепят кандидатурата му за преизбиране тази есен, за да назначи той повече консервативни членове в най-висшия съд в САЩ и запита дали Върховният съд го харесва.

"Нуждаем се от повече съдии или ще загубим нашата Втора поправка" (от Конституцията на САЩ, която гарантира правото на притежаване и носене на оръжие – бел. ред), допълни американският президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG