Връзки за достъпност

Извънредни новини

Федерален съдия одобри публикуването на книгата на бившия съветник на Тръмп Джон Болтън


Джон Болтън
Джон Болтън

Федерален съдия във Вашингтон одобри публикуването на книгата "Стаята, в която се случи: Мемоари от Белия дом", която правосъдното министерство на САЩ искаше да спре. Неин автор е бившият съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън.

Книгата е силно критична към държавния глава, става ясно от откъсите, публикувани във водещи световни издания по-рано през седмицата. Министерството на правосъдието искаше да спре изданието с аргумента, че то може да оповести поверителна информация, посочва Асошиейтед прес.

Съдия Ройс Ламбърт прие за основателно притеснението на министерството, но отхвърли възможността да се постанови спиране на книгата - не само заради поправката в конституцията, която гарантира свободата на словото, но и поради факта, че 200 000 копия на книгата вече са изпратени на книжарници в САЩ и опитът да се спре публикуването би бил напразен.

Според съдията Болтън "си играе с националната сигурност на САЩ", след като е отказал да предаде книгата си за преглед преди публикуването й. Тази процедура има за цел да избегне разкриване на поверителна информация от правителствени служители в техни книги.

Болтън "е поел на своя отговорност да публикува книгата си, без да си осигури одобрение от органите за национална сигурност" и е възможно да е нанесъл непоправими щети на националната сигурност, прие съдията.

Джон Болтън прекара година и половина в Белия дом като съветник по националната сигурност на президента Тръмп. Той напуусна през септември 2019 г. след сериозни разногласия с държавния глава за подхода му към кризите, свързани с Китай, Северна Корея и Афганистан.

В коментар в Туитър Доналд Тръмп посочи, че Болтън трябва да понесе много сериозна отговорност, тъй като в мемоарите му се съдържат сведения, представляващи държавна тайна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG