Връзки за достъпност

Извънредни новини

Федерален съдия одобри публикуването на книгата на бившия съветник на Тръмп Джон Болтън


Джон Болтън

Федерален съдия във Вашингтон одобри публикуването на книгата "Стаята, в която се случи: Мемоари от Белия дом", която правосъдното министерство на САЩ искаше да спре. Неин автор е бившият съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън.

Книгата е силно критична към държавния глава, става ясно от откъсите, публикувани във водещи световни издания по-рано през седмицата. Министерството на правосъдието искаше да спре изданието с аргумента, че то може да оповести поверителна информация, посочва Асошиейтед прес.

Съдия Ройс Ламбърт прие за основателно притеснението на министерството, но отхвърли възможността да се постанови спиране на книгата - не само заради поправката в конституцията, която гарантира свободата на словото, но и поради факта, че 200 000 копия на книгата вече са изпратени на книжарници в САЩ и опитът да се спре публикуването би бил напразен.

Според съдията Болтън "си играе с националната сигурност на САЩ", след като е отказал да предаде книгата си за преглед преди публикуването й. Тази процедура има за цел да избегне разкриване на поверителна информация от правителствени служители в техни книги.

Болтън "е поел на своя отговорност да публикува книгата си, без да си осигури одобрение от органите за национална сигурност" и е възможно да е нанесъл непоправими щети на националната сигурност, прие съдията.

Джон Болтън прекара година и половина в Белия дом като съветник по националната сигурност на президента Тръмп. Той напуусна през септември 2019 г. след сериозни разногласия с държавния глава за подхода му към кризите, свързани с Китай, Северна Корея и Афганистан.

В коментар в Туитър Доналд Тръмп посочи, че Болтън трябва да понесе много сериозна отговорност, тъй като в мемоарите му се съдържат сведения, представляващи държавна тайна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG