Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ленин се върна. Как в Германия се появи паметник на вожда на болшевишката революция


Откритата в събота статуя на Ленин е първият подобен паметник извън границите на бивша Източна Германия
Откритата в събота статуя на Ленин е първият подобен паметник извън границите на бивша Източна Германия

Статуя в реален размер на руския революционер Владимир Илич Ленин беше открита в събота в западния германски град Гелзенкирхен от радикално лявата Германска марксистко-ленинска партия (MLPD).

Няколкостотин души се събраха на церемонията по откриването на паметника на бащата на СССР, докато десетки полицаи блокираха оживената улица.

Първоначално беше планирано статуята да бъде монтирана навреме за 150-годишнината от рождението на Ленин през април, но пандемията на коронавирус забави събитието.

Привърженици на Германската марксистко-ленинска партия
Привърженици на Германската марксистко-ленинска партия

Поставянето на първата голяма статуя на Ленин на публично място извън бившата комунистическа Източна Германия предизвика възмущение сред много германци.

Градският съвет на Гелзенкирхен дори се обърна към съда в опит да спре акцията на марксистите, наричайки Ленин "символ на насилието, потисничеството, терора и огромните човешки страдания".

Тезата на съвета, че статуята ще "попречи на гледката" към близка историческа банка, обаче беше отхвърлена от магистратите и марксистите получиха зелена светлина да издигнат паметника.

Демонстранти, протестиращи срещу издигането на статуята на Ленин
Демонстранти, протестиращи срещу издигането на статуята на Ленин

Говорителят на Градския съвет на Гелзенкирхен Мартин Шулман коментира пред Свободна Европа през април, че "само много малко хора около марксистката партия искат (паметника на Ленин), никой друг".

След загубата на делото в съда обаче, "нямаме друг избор, освен да приемем решението, тъй като земята, върху която ще бъде издигната статуята, е частна собственост (на MLPD)".

Появата на паметника става на фона на глобални протести срещу расизма през последните седмици, при които множество статуи на противоречиви исторически фигури бяха свалени или унищожени в САЩ, Великобритания, Белгия, Германия и др.

Габи Фехтнер (вдясно) пее Интернационала пред новооткритата статуя на Ленин
Габи Фехтнер (вдясно) пее Интернационала пред новооткритата статуя на Ленин

Лидерът на Германската марксистко-ленинска партия Габи Фехтнер коментира по време на пресконференция преди официалното откриване, че са взети мерки за укрепването на статуята.

"Няма да кажа точно как, но тя беше много здраво закрепена на мястото си", заяви Фехтнер.

Чугунената статуя с тегло от 1.3 тона е направена в бивша Чехословакия през 1957 г. и е купена от MLPD на онлайн търг за 16 000 евро.

Надписът на плаката в ръцете на рускинята Екатерина Малдън гласи: "Моята кръв, моля"
Надписът на плаката в ръцете на рускинята Екатерина Малдън гласи: "Моята кръв, моля"

Докато течаха речите преди откриването, рускинята Екатерина Малдън застана сред тълпата с антисъветски плакат и бутилка от водка, пълна с червена течност. Няколко присъстващи обаче успяха да ѝ вземат бутилката и да я извлекат встрани, докато тя крещеше: "Ленин беше масов убиец!"

Междувременно няколко десетки крайно десни демонстранти се събраха на протест срещу откриването на паметника на бившия съветски лидер около полицейската блокада.

Сред тях имаше малка група хора с черни тениски на фракцията "Defence West MG", които провокираха скандирания "Фашистите вън" от марксистите.

Някои от демонстрантите с тениски на дясната фракция "Defence West MG"
Някои от демонстрантите с тениски на дясната фракция "Defence West MG"

Близо до групата от "Defence West MG" стоеше​ Марко Грайбер, привърженик на дясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия", който носеше лозунг "Свобода вместо социализъм".

Той коментира пред Свободна Европа, че е тук, за да протестира срещу "паметник на масов убиец" и добави, че "ако тук има статуя на Хитлер, ние също бихме се противопоставили".

Друг протестиращ до него добави, че "социализмът просто не работи, можем да го видим навсякъде от Северна Корея до Венецуела - тези (марксисти) искат да върнат миналото".

Междувременно бившият лидер на Германската марксистко-ленинска партия Щефан Енгел обяви, че със съпартийците му имат за цел да прокарат в Германия "истинска версия на социализма".

Политическа идеология, която според него е била "предадена" след смъртта на Йосиф Сталин, чието управление остана в историята с масовите убийства и репресиите над цели етнически групи.

По думите му партията планира да издигне и статуя на Карл Маркс до тази на Ленин, но все още няма яснота кога ще се случи това. Паметник на противоречивия комунистически философ за последно беше открит в западния германски град Триер през 2018 г. по случай 200-годишнината от рождението му.

  • 16x9 Image

    Еймъс Чапъл

    Еймъс Чапъл е фотограф, изследовател на снимки и търсач на истории в Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

XS
SM
MD
LG