Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масово тестване за COVID-19 в Хасково заради Григор Димитров. Рекорден брой новозаразени в света


Далият положителна проба за коронавирус Григор Димитров беше в Хасково преди няколко дни, а в понеделник областният управител Стефка Здравкова призова всички, контактували с него, да се самоизолират
Далият положителна проба за коронавирус Григор Димитров беше в Хасково преди няколко дни, а в понеделник областният управител Стефка Здравкова призова всички, контактували с него, да се самоизолират

След новината от неделя вечерта, че най-добрият български тенисист Григор Димитров е бил заразен с коронавирус, в понеделник в Хасково започна масово тестване на хората, които са били в контакт с него. Областният управител д-р Стефка Здравкова призова всеки, който се е виждал с тенисиста, да се самоизолира и да се свърже със здравните власти.

Свикано беше и заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса, който трябва да предприеме мерки за предотвратяване на разпространението на заразата.

Първата ни ракета беше в родния си град преди няколко дни. По думите на местния кореспондент на бТВ в момента в града цари паника. Журналисти от Хасково, които са разговаряли с Димитров, са се поставили под доброволна карантина. Притеснени са и родители, чиито деца са се снимали с тенисиста.

През миналата седмица беше регистриран нов рекорд по броя на новозаразени от началото на епидемията в България. За последните седем дни общият брой на заболелите е 606 души, а седмица по-рано отново бе отбелязан рекорд с 555 случая, показват данните от Единния информационен портал на здравното министерство.

Въпреки рекордния брой новозаразени, през последното денонощие беше отбелязан сериозен спад с едва 33 нови случая при направени 566 теста. Това се дължи на факта, че голяма част от лабораториите не работят в последния ден от седмицата или го правят с намален капацитет.

Така общият брой на заразените от коронавирус от началото на пандемията достигна 3905 души, от които 322-ма са настанени за болнично лечение, а 13-ма се намират в интензивни отделения или клиники. През последните 24 часа няма починали от болестта, а излекуваните са 47, с което общият им брой вече е 2074 души.

На този фон Световната здравна организация (СЗО) съобщи за рекордно глобално увеличение на броя на новозаразените за последния ден - 183 020 случая за последното денонощие.

Най-голямо е констатираното увеличение на заболелите в Северна и Южна Америка, където те достигат 116 000 души. Предишният рекорд за нови заразени в рамките на един ден беше регистриран на 18 юни, като тогава те бяха малко над 181 000.

Официалните данни в световен мащаб показват, че към понеделник сутринта случаите на коронавирус са над 8.9 млн., оздравелите са повече от 4.4 млн., а а броя на жертвите минава 468 000. Най-тежко пострадали от кризата продължават да са САЩ и Бразилия, които са лидери както по брой заразени, така и по смъртни случаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG