Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС установи, че пари на Божков са стигали само до него самия. Борисов и Горанов са дали показания


Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов отхвърлят всички твърдения на Божков
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов отхвърлят всички твърдения на Божков

Пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е обвиняемият бизнесмен Васил Божков, са били предавани „лично, единствено и само на него“ в офиса му на столичната ул. „Московска“ 43, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура в понеделник. Това е установила проверка на ДАНС, разпоредена от държавното обвинение по повод твърденията на Божков, че през последните 3 години е предал общо 67 млн. лв. „на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов чрез посочени от него лица“.

Укриващият се в Дубай бизнесмен вече два пъти публикува банкови извлечения за тегления на пари от личната си сметка. В началото на юни той изпрати сигнал до прокуратурата, президента, парламента, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, политически партии и посолствата на САЩ и Великобритания в София, твърдейки, че е бил рекетиран от управляващите за над 60 млн. лв. Преди 5 дни Божков увеличи тази сума на 67 млн. лв.

В публикуваните досега от него документи обаче липсват данни, потвърждаващи твърденията му, че е предавал изтеглените суми на премиера Борисов и финансовия министър Горанов. Самите те нееднократно отхвърлиха твърденията му, като Борисов дори се закле в близките си, че не е взел и „една стотинка, едно евро, един лев“ от Божков.

„Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство. В тази връзка по настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател“, информираха от спецпрокуратурата в понеделник. Те не посочиха какво са заявили тримата по време на разпитите си.

При проверката на ДАНС по случая е било установено още, че „УниКредит Булбанк“ не е уведомявала финансовото разузнаване на агенцията „при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари“. Извлеченията, разпространени досега от Божков, бяха именно от тази банка.

От Специализираната прокуратура информираха още, че до момента са иззели от офиса на Божков на ул. „Московска“ 3610 предмета, „притежаващи признаци на движими културни ценности“. Разследващите прогнозират, че техният брой в крайна сметка ще надхвърли 10 000, въпреки че бизнесменът „е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта“. В съобщението не се уточнява за каква част от иззетите предмети е установено, че представляват културни ценности.

В края на 2019 г. Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Оттогава срещу него задочно бяха повдигнати общо 18 различни обвинения. В края на януари Божков напусна България, а през май си направи Фейсбук страница и през нея обяви в началото на юни, че има намерение да направи партия с името „Българско лято”.

Междувременно Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за хазарта, които дават право на държавата да организира онлайн игри в казино, а комисията по хазарта се трансформира в агенция към Министерския съвет. Отхвърлени бяха предложенията на Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ хазартните дейности да бъдат ограничени само до петзвездните хотели, по границата и в курортите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG