Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В тежка опасност". Една от последните независими медии в Унгария би тревога


Журналистите преместиха стрелката на барометъра на независимостта, който установиха след последния опит за превземане от “независими” на “в опасност”
Журналистите преместиха стрелката на барометъра на независимостта, който установиха след последния опит за превземане от “независими” на “в опасност”

Журналистите от най-четената независима медия в Унгария - новинарският портал Index.hu, биха тревога, че независимостта ѝ е изложена на голям риск.

В безпрецедентно обръщение, публикувано в неделя вечер, главният ѝ редактор Саболч Дул предупреждава, че изданието е подложено на “такъв външен натиск, който може да сложи край на нашата редакция, каквато я познавате”. Обръщението е подписано от 96 журналисти, работещи в новинарския сайт.

“Екипът и независимостта на Index са в тежка опасност”, пише на сайта на медията, която алармира, че съдбата им ще бъде решена през следващите дни.

Редакционният екип е разтревожен от плановете на ръководството да промени структурата на портала като освободи журналистите, работещи на договори и ги накара да създадат колективни компании, които да доставят новини, коментари, снимки и други журналистически материали на изданието. Моделът на “аутсорсване” на журналистически услуги е непознат за Унгария. Според публикации той може да намали разходите за издръжката на медията, като журналистите бъдат принудени да се регистрират като самонаети лица и да покриват социалните си разходи, а Index ги използва само като външни автори. В същото време, като фрилансъри те няма да имат думата по отношение на редакционната политика, публикуваните материали и тяхното съдържание.

“Загрижени сме, че предложените организационни промени ще доведат до загубата на ценностите, които ни направиха най-големия и най-четен новинарски сайт в Унгария”, казват журналистите.

В Index в момента работят около 100 журналисти, като порталът е собственост на фондация и има сложна структура на собственост. Той представя новини от Унгария и света чрез собствен екип и сътрудничество с партньорски издания.

“Не смятаме, че ще можем да продължим дълго по този начин и понеже читателите са нашата сила, смятаме, че вие трябва да го знаете”, пише Дул в обръщението на журналистите.

Барометър за независимост

Редакционният екип повиши на “Опасност” барометъра за редакционната независимост, който беше въведен през 2018 г. след поредния неуспешен опит за превземането на медията от близък до премиера Виктор Орбан бизнесмен.

От тогава барометърът сочеше “Независим” като оценка на журналистите за работната среда на интернет портала.

Собственикът на фондацията, издаваща Index, Ласло Бодолай, отхвърли обвиненията за подмяна на редакционната структура и заяви че въпросът само се обсъжда, без да е взето окончателно решение. Управителният съвет на фондацията е включил темата в дневния ред на следващото си заседание, каза той пред икономическия седмичник HGV.

В понеделник следобед стана ясно, че Саболч Дул е отстранен от управата на медията и запазва само функциите си на главен редактор.

Index е създаден през 1995 г. и по данни от 2018 г. има около 1,5 милиона индивидуални посетители дневно, което го прави най-четената медия в Унгария. Порталът е бил обект на множество опити за промяна на собствеността. В момента се смята, че той не е близък до никоя партия или идеология и се възприема като независима медия.

Превземане отвътре

Според публикации в унгарската преса подготвяните сега промени са мотивирани с икономическата ситуация в страната, където от 30 март е в сила безсрочно извънредно положение заради епидемията от коронавирус, а премиерът Орбан управлява с постановления.

На 31 март приближеният до Орбан бизнесмен Миклош Васили купи 50% от рекламната агенция Indamedia, осигуряваща всички реклами в Index. Тогава главният редактор на информационния портал Саболч Дул заяви, че няма да позволи външна намеса в редакционната политика. Според сайта 24.hu автор на идеята за “аутсорсването” на списването на сайта е Габор Герени, приятел на Васили и съветник на управата на Index.hu.

Пред агенция Ройтерс Агнес Урбан, директор на мозъчния тръст “Мертек медиа монитор” напомни, че Васили е купил през 2014 г. основния пазарен конкурент на Index - Origo.hu, превръщайки го от независима в проправителствена медия. По онова време Origo е най-популярният новинарски сайт в Унгария.

Според Урбан Index няма да бъде затворен, но ще бъде превзет и превърнат в проправителствен.

След въвеждането на изънредното положение, независими сайтове като Index намалиха възнагражденията на журналистите и освободиха персонал, за да се справят със спада на рекламни приходи. В същото време проправителствените медии се ползват с подкрепа от бюджета и от държавния сектор, пише агенция Ройтерс.

Международният институт за пресата (IPI), най-голямата световна професионална организация на журналистите, изрази тревога за бъдещето на Index.hu.

Съобщението на Index бие огромна тревога

„Съобщението на Index бие огромна тревога, като се има предвид, че унгарското правителство и неговите съюзници последователно са способствали за поглъщането или заглушаването на десетки някога независими медии в страната през последните 10 години“, коментира заместник-директорът на IPI Скот Грифен.

Според него Index.hu “е основен глас за независимите новини в Унгария и подкопаването на неговата независимост, ще нанесе огромен удар върху остатъците от свободата на медиите и ще проправи пътя за по-нататъшно господство за контрола на унгарското правителство над обществените новини и информация".

“Index е цел на Фидес (партията на Виктор Орбан) от много, много дълго време”, каза пред Свободна Европа унгарската журналистка Каталин Халмай, която работи като кореспондент в Брюксел на опозиционния вестник Népszava.

През 2016 г. най-големият унгарски ежедневник Népszabadság беше изкупен от чуждестранния си собственик - австрийски фонд, и затворен три месеца по-късно. През 2018 г. над 500 телевизионни и радио станции, кабелни оператори, вестници и интернет сайтове в Унгария обявиха, че вливат собствеността си в Централноевропейската прес и медийна фондация. Фондацията беше критикувана от Европейската федерация на журналистите и Европейския център за прес и медийна свобода за близките си връзки с премиера Виктор Орбан.

В последната класация за свободата на медиите на “Фрийдъм хаус” Унгария се намира на 89-то място, с две места по-долу от предната година. Медийната среда в страната се определя като “полусвободна”. В същата класация България е на 111-то място по свобода на медиите.

Според организацията “Репортери без граници” за независимите журналисти в Унгария е все по-трудно да получават информация. Те са често ограничавани в задаването на въпроси към членове на правителството и до достъпа до събития, а пресслужбите на учреждения като правило не отговарят на въпросите им. Съставът на медийния регулаторен е променен през 2019 г., като са разглеждани кандидатури само на управляващата партия - Фидес.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG