Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан получи право да управлява с укази, 8 години затвор за нарушаване на карантината в Унгария


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан получи право да управлява страната с укази, след като парламентът одобри разширяване на правомощията му заради епидемията от короновируса. Това беше направено с приемането в понеделник на закон за извънредното предложение. С него унгарският парламент се разпусна за неограничено време, в което ще продължи извънредното положение.

С гласовете на неговата партия "Фидес", която има две трети мнозинство, Орбан получи право да управлява сам, включително да удължава безсрочно въведеното извънредно положение, без одобрението на парламента.

До понеделник следобяд заразените с COVID-19 в Унгария са 447, а починалите са 15. По света до момента над 700 хиляди души са заразени, над 34 хиляди са починали, а излекуваните са над 150 хиляди. В България първият случай бе обявен на 8 март, а до днес заразените са 354, като 8 души починаха.

Законът в Унгария предвижда още отмяна на изборите за срока на действието си. Наказанието за нарушаване на карантината е до 8 години затвор. Медиите се заплашени с до 5 години затвор за разпространяване на фалшиви новини.

На 29 март четири унгарски неправителствени организации, включително Хелзинкскияj комитет, призоваха правителството да промени законопроекта, за да има клауза за излизане от извънредното предложение. Според тях законът дава безсрочен карт-бланш за управление на правителството на Орбан.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач коментира, че критиците на закона за извънредното положение идват от различни страни на политическата арена и въпреки това са "поредно доказателство за двойните стандарти, прилагани спрямо Унгария през последните 10 години". Той добави, че всяка страна се опитва със собствени средства да се справи със ситуацията и това е избраният от Унгария път.

Европейската комисия съобщи, че е започнала да проучва законите за въвеждане на извънредно положение, които някои членки на ЕС приеха заради пандемията. Целта на проверката е да се установи дали те не противоречат на европейското право, съобщи еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс.

От 2018 г. Комисията води няколко наказателни процедури срещу правителството на Унгария за нарушаване на върховенството на правото, включително за свободата на сдружаване, за правата на малцинствата и на медиите. По инициатива на Европейския парламент беше започната и процедура, която може теоретично да доведе до отнемане правото на глас на Будапеща при вземане на решения в Съвета на ЕС.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG