Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Малко е скъпчия". Колко далече може да стигне "помощта" за един закъсал бизнес


Илия Златанов, мажоритарен собственик на група фирми "Изамет", най-големият производител на асансьори в България
Илия Златанов, мажоритарен собственик на група фирми "Изамет", най-големият производител на асансьори в България

Точно преди година човек със сериозни юридически проблеми около бизнеса си е попаднал на хора, готови да му помогнат. Приятел го е завел в столичен ресторант, но в недостъпна за посетители част от него, за да се види с някого във връзка с “помощта”.

В заведението с огледални стъкла, охранявано от полицейска патрулка и камери, той е бил представен на един “сериозен човек, влиятелен, малко е скъпчия, но ще помогне”.

Това, което следва нататък, води до разследване на Антикорупционния фонд, публикувано днес. Всичко започва с разказа на засегнатия.

"Осемте джуджета" и двама герои

След срещата в ресторант “Осемте джуджета” бизнесменът разбира, че представеният му адвокат Петьо Петров всъщност е бившият шеф на столичното следствие, познат повече с прякора си Петьо Еврото. С този прякор той е споменаван и на заседания на Висшия съдебен съвет - орган, който е отказвал да образува дисциплинаторно производство срещу него при напускането му през 2015 година.

В предложението за помощ на бизнесмена активно се включва и съпругата на Петров, Любена Петрова. С предишната си фамилия Павлова тя е позната като организатор на протестите от 2015 г. против председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов с гражданско сдружение, наречено “План Б”.

Адвокат Петьо Петров беше търсен без успех на публично обявения си телефон, не отговори и на изпратените му съобщения.

Малко преди помощта от приятели и малко след нея

Две години преди срещата в ресторант “Осемте джуджета” най-големият производител на асансьори в България - групата фирми “Изамет”, - се намира в открита война между съдружниците, баща и син Златанови. Конфликтът ескалира, започват юридически спорове, има и инциденти с участници. Започват сигнали и жалби до институциите, от които няма резултат. Предмет на споровете са фирми със сериозни обороти и печалби, атрактивни недвижими имоти в София и цялата страна, много фирмени автомобили и банкови сметки в България и Швейцария.

“В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва 73-годишният основател, мажоритарен собственик и управител на фирмите Илия Златанов.

Една година по-късно обаче ситуацията не е точно такава.

В момента Златанов е обявен за международно издирване и се намира в страна, която не иска да обявява. Повечето активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки, - са запорирани със запис на заповед, подписан в полза на Любена Петрова. Четирима от семейството на Златанов са с обвинения.

Това, което е “върнато” на Илия Златанов, е само иззетото от трезори на неговите “противници” злато за над 4 милиона лева. Но той твърди, че веднага след полагането на подписите под протоколите за връщане, още на паркинга на Специализираната прокуратура, това злато се е озовало в багажника на Любена Петрова и оттогава той не го е виждал.

Антикорупционният фонд се свърза с една от адвокатките на Златанов, които са му били препоръчани в "Осемте джуджета". Тя се съгласи на среща, на която да коментира темата, но не дойде в уговорения ден и спря да отговаря на телефона си. Коментарът на другата адвокатка беше, че обяснения би дала само на компетентен орган.

Специализираната прокуратура

Историята на правния конфликт около групата фирми “Изамет” предлага шокираща разлика “преди” и “след” срещата в “Осемте джуджета”. Целият сюжет може да бъде проследен документално. Няколко дни след срещата препоръчани от Петров адвокати изготвят и подават сигнал за изнудване на Илия Златанов, а още на следващия ден подателят на сигнала е разпитан в следствието. Две седмици по-късно, на 19 юли 2019 година, прокуратурата вече официално съобщава за арести, обиски и изземвания от организирана престъпна група за изнудване, в която са и четирима души от семейството на Златанов - участници в многогодишния конфликт. Синът му Явор е арестуван.

При арестите и изземванията са задържани скъпи автомобили, а от банкови трезори са иззети над половин милион евро в брой и 35 килограма злато, оценено на над 4 милиона лева.

Това, което няма да прочетем в съобщението на прокуратурата, е, че няколко дни преди това, в офиса на препоръчаните от Петьо Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед без право на протест за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петров, Любена Петрова. В документа липсва информация за какво се дължат тези пари.

“Подписвах като селски кмет”.

Самият Златанов признава, че е подписвал огромно количество документи, без да прегледа обстойно какво му дават адвокатите. Уговорките между Златанов и Петров междувременно се променят - те вече искат да им бъде прехвърлено всичко, като го оставят за управител на фирмите до неговото пенсиониране.

След като подписва, но не получава върнатото злато, Златанов разбира, че уговорката от “Осемте джуджета” няма да се спази. След нови срещи и заплахи, включително за живота му и за този на сина му, който е на хемодиализа и с мярка за неотклонение, той подписва всичко, което искат от него и спешно заминава в чужбина. Започва да се свързва с журналисти, сменя адвокатите си и подготвя сигнали до европейски институции. На негова страна вече е и дъщеря му, която е била задържана при миналогодишните арести.

Охранители, полиция, прокуратура

Свидетелствата на Златанов пред Антикорупционен фонд включват не само истории за неволите на семейството, но и разказ за неформалния "офис" на Петьо Петров, където бизнесменът е ходил многократно през последната една година. “Там често изчаквах да излезе тогавашният шеф на Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, както и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов”, казва Златанов. Пред офиса постоянно има патрулка на МВР и частни охранители, блиндирани лимузини, много охранителни камери и малко клиенти.

Проверка на Антикорупционния фонд показва, че патрулка пред “Осемте джуджета” в момента няма, но улицата се охранява от джипове на “Делта гард”, които са и охранителите на двата асансьорни завода в Дупница и София. При едно от посещенията в “Осемте джуджета” от иначе затворения заради карантината ресторант излиза лично собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов - Каратиста, с охрана.

Същата охранителна фирма не допуска Златанов и неговите представители до заводите, въпреки че той е вписаният управител на дружествата и обжалва подписаните под заплаха документи. Сигналите до полицията в Дупница за нарушение на закона за частната охранителна дейност са оставени без отговор.

Собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов, е от малкото участници в тази история, който отговори на имейлите с покана за интервю. Но отговорите съдържат само контравъпроси и намеци за платени действия от страна на Антикорупционния фонд.

От Специализираната прокуратура също отказаха коментар с аргумент, че се води досъдебно производство и те не биха желали да разкривват информация.

Юридическият прочит на документацията показва част от видимите нередности - изненадващата скорост, с която прокуратурата е действала, съчетана с липсващи документи, нотариални вписвания извън кантори и в извънработно време, както и с липсващи подписи под протоколи.

Според длъжностни лица в търговския регистър, има и липси на отразване на нотариалните заверки в електронния регистър на нотариусите. Отделно, предоставената от Златанов SMS кореспонденция със замесени лица съдържа информация за възможно влияние върху институции като МВР и прокуратурата, които изискват проверка в дълбочина.

  • 16x9 Image

    Николай Стайков

    Николай Стайков е разследващ журналист и съосновател на фондация “Антикорупционен фонд”. Той е отличен от Държавния департамент на САЩ с награда за лидерство и кураж при разкриването и борбата срещу корупцията през 2021 година.

XS
SM
MD
LG