Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ненужни преустройства". Започва проверка на вила на Васил Божков, която е бивша резиденция на Живков


Снимката е изпратена от пресцентъра на МВР
Снимката е изпратена от пресцентъра на МВР

Върховната административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи на вилата на Васил Божков на Витоша.

Инспекцията на бивашата резидентция на Тодор Живков - вила „Аглика“, трябва да бъде извършена на място и по документи, съобщиха от държавното обвинение.

През 1997 г. резиденцията е приватизирана от банкера Емил Кюлев, който беше убит през 2005 г. Десет години по-късно съпругата му - Весела Кюлева, продава вилата на Божков.

Досега не е известно да е правена проверка на разрешителните и строителните дейности в имота, въпреки че ДНСК регулярно съобщава за подобни свои акции.

Във вторник Върховната административна прокуратура е образувала преписка, след като от Специализираната прокуратура е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила „Аглика“ са извършени "ненужни преустройства".

Според съобщението строителният контрол трябва да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства.

"Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения", се казва в съобщението.

Васил Божков се укрива в Дубай от февруари тази година. В България са му повдигнати задочно 18 обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG