Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет години без права. Алнур Иляшев, който има мнение за управлението на Казахстан


24 декември 2018 г. Алнур Иляшев пред районния съд на Алмати, Казахстан.
24 декември 2018 г. Алнур Иляшев пред районния съд на Алмати, Казахстан.

Граждански активист от Казахстан беше осъден на 3 години ограничаване на свободите и на пет години забрана за извършване на политическа дейност.

Присъдата на Алнур Иляшев се дължи на три негови поста във Фейсбук, където той твърди, че властите в страната му са корумпирани и са били неспособни да се справят с пандемията от коронавирус. В поста изрично се визира управляващата Нур Отан - партията на дългогодишния лидер на страната Нурсултан Назарбаев.

Името на Нур Отан означава "Светлина на отечеството". Назарбаев, който и до днес е председател на партията, е президент на страната още от времето на СССР през 1990 г. и заема поста до 2019 г., като сам посочва своя приемник. В негова чест столицата на Казахстан е преименувана приживе от Астана на Нурсултан.

На 18 юни беше съобщено, че самият Назарбаев, както и здравният министър на страната и председателят на долната камара на парламента, са заразени с ковонавирус. По официални данни случаите на COVID-19 в Казахстан са 23 000, а починалите - повече от 100, но се предполага, че жертвите и боледуващите са много повече.

В присъдата на Иляшев, която беше обявена в понеделник, пише, че той е разпространявал "фалшива информация" за коронавируса. Решението идва в момент, в който самото правителство предупреждава за опасността от влошаване на епидемиологичната обстановка.

Съдиите приеха, че активистът е "разпространил информация, за която е знаел, че е фалшива, и която заплашва обществения ред по време на извънредното положение", въведено заради пандемията.

Иляшев беше задържан още на 17 април и беше освободен от ареста чак след като беше произнесена присъдата му - тя не предвижда лишаване от свобода, а лишаване от права. Той е осъден на 3 години "ограничаване на свободата" и забрана за упражняване на политическа дейност в продължение на 5 години. Ако той наруши условията на присъдата, ще рискува да се озове в затвора.

Делото беше гледано онлайн, заради мерките срещу разпространението на COVID-19. Иляшев участваше в него по видеовръзка от следствения изолатор. Връзката беше еднопосочна - съдиите можеха да чуват обвиняемия, но той самият не можеше да чува нито тях, нито прокурорите, нито собствения си адвокат, предаде казахската служба на Радио Свободна Европа. Магистратите твърдят, че това не е преднамерено, а е резултат от технически проблеми.

Алнур Иляшев обяви делото за подигравка. Впрочем, по това дело не се посочват потърпевши, нито нанесени щети. Защитата искаше да се признае партията Нур Отан за потърпевша страна, но съдът не прие това. Адвокатът каза, че не е получил материали по делото и поиска отвод на съдията. Прокуратурата представи свои свидетели, които посочиха, че постовете на Иляшев във Фейсбук са "взривили" обществото.

Международната неправителствена организация Амнести интернешънъл обяви присъдата за абсурд и за допълнително доказателство за това, че властите ще продължат да задушават критични към правителството гласове.

"Властите в Казахстан използваха безсрамно извънредното положение, въведено заради разпространението на коронавируса, за да спрат критичните мнения. Алнур Иляшев не е извършвал престъпление. Той мирно е изразил мнението си, а властите и техните "експерти" са го обявили за криминално деяние и жестоко са го наказали", каза Хедър Макгил от централноазиатския клон на правозащитната организация.

През май казахската служба на Радио Свободна Европа съобщи, че местните власти са наели фирми, които да следят написаното в социалните мрежи. Целта е била да се установи кой подкопава социополитическата стабилност и разпростнява фалшива информация за разпространението на вируса или за способността на правителството да се справи със ситуацията. След като са пристъпили към работа, фирмите са "открили" също и съобщения, съдържащи критика към правителството.

През май Казахстан промени законите, които регулират правото на протести. В тях беше въведено правило за това колко души могат да участват в дадена демонстрация, на кои места може да се протестира и какви разрешения трябва да бъдат издадени, за да бъде протестът законен. За правозащитните групи това беше нарушение на човешките права и създаване на бюрократични спънки, осуетяващи възможността да се изрази публично несъгласие.

Алнур Иляшев е на 43 години и е известен граждански активист в страната си. Завършил е право. През 2019 г. той инициира протести срещу правителството, които бяха забранени от градската управа на Алмати. Преброил е, че е получил общо 35 отказа за провеждане на различни демонстрации и митинги. По тази причина той заведе дело срещу общинския съвет, което бързо загуби. Но поне му позволиха да проведе един митинг - в парк извън широкия център на столицата. Дойдоха няколкостотин души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG