Връзки за достъпност

Извънредни новини

В САЩ се опасяват от нов пик на заболели от коронавирус


Според д-р Антъни Фаучи, който е съветник в Белия дом, в страната се наблюдава „притеснителен пик“ на заразените от коронавирус
Според д-р Антъни Фаучи, който е съветник в Белия дом, в страната се наблюдава „притеснителен пик“ на заразените от коронавирус

Панел от медицински лица в САЩ, включващ водещият специалист по инфекциозни болести в страната и ключов съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи, обяви, че в страната се наблюдава „притеснителен пик“ на заразените от коронавирус. Според експертите е ключово тези пикове на болестта, регистрирани в няколко щата, да бъдат овладени бързо, съобщава БиБиСи.

„Преди два дни имаше скок от 30 хил. новозаразени за един ден. Следващите дни ще са ключови затова да се справим с тези пикове, които наблюдаваме в Тексас, Флорида, Аризона и други щати“, каза още д-р Фаучи.

Данните за САЩ, цитирани от БиБиСи, показват, че случаите растат в повече от половината от щатите.

Заедно с Аризона и Тексас, Невада също регистрира рекорд за най-голям брой новозаразени за ден. В други щати като Калифорния, Южна Каролина, Юта, Мисисипи и Луизиана има увеличаване на броя на тежките случаи.

Някои губернатори заявиха, че могат да се окажат принудени да въведат нови мерки за строга карантина.

За проблема стана ясно докато четирима водещи експерти, сред които и Фаучи, свидетелстваха пред представители на американския Конгрес. Повод за това събитие стана коментар на президента Доналд Тръмп от преди седмица, когато той заяви в Оклахома, че е поискал от щаба, който ръководи действията по кризата с коронавируса, да прави по-малко тестове, за да може официалният брой на заразените да остане по-нисък.Преди няколко дни държавният глава потвърди думите си пред журналисти, подчертавайки, че "не се е шегувал" по темата.

„До колкото ми е известно на никой от нас никога не е било казвано да се забавя тестването. Всъщност ще правим повече тестове“, каза д-р Фаучи, който е и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести пред американските депутати.

Думите на Фаучи бяха потвърдени и от представителите на Центъра за предотвратяване и контрол на заболяванията, Администрацията за храни и лекарства и Департамента за здравни и социални услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG