Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима пострадали при срутване на строящия се тунел край Симитли


Тунелът "Железница" все още се строи, а изпълнител на проекта е "Джи Пи Груп", които първоначално се бяха отказали от участие в изграждането му
Тунелът "Железница" все още се строи, а изпълнител на проекта е "Джи Пи Груп", които първоначално се бяха отказали от участие в изграждането му

Четирима работници са затрупани в тунел "Железница" край Симитли, съобщи БНТ. По първоначална информация трима от тях са били извадени и транспортирани до болницата в Благоевград.

Спасителната акция на място продължава, а в нея участват четири екипа на спешна помощ. В близост до инцидента не се допускат външни лица.

На пресконференция в София здравният министър Кирил Ананиев обяви, че всички работници са живи, но тепърва ще се уточнява състоянието им.

Към тунел "Железница" пътуват министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и председателят на АПИ Георги Терзийски.

Тунелът, който в момента се строи паралелно от двете страни, трябва да бъде завършен до пролетта на 2021 г., а изпълнител е „Джи Пи Груп“.

През октомври 2018 г. „Джи Пи Груп“ обяви, че се отказва да бъде строител на бъдещия най-дълъг тунел в България. Решението дойде малко след като премиерът Бойко Борисов настоя АПИ да намери форми, чрез които фирмата да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране.

Малко преди това разследване на сайта „Биволъ“ писа за участието на „Джи Пи Груп“ в схема за уреждане на обществени поръчки. Двама журналисти бяха задържани от МВР по време на опит да покажат изгарянето на документи от страна на фирмата.

В крайна сметка през февруари 2018 г. консорциум от фирми, който включва „Джи Пи Груп“, подписа договор на стойност 185 млн. лева без ДДС за проектиране и строителство на тунел „Железница“.

Цялата отсечка на магистрала "Струма" между Благоевград и Крупник, в която се намира тунелът, все още е в строеж. Тя трябваше да е готова през август 2019 г., но се забави по различни причини, включително и археологически разкопки край Благоевград.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG