Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията предложи рекорден бюджет на ЕС за 2021 г.


Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан
Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан

Европейската комисия предложи в сряда рекорден бюджет за разходите на Съюза през 2021 г. Проектът превижда 166,7 милиарда евро бюджетни средства, които се допълват от още 388 милиарда евро безвъзмездни помощи и почти 133 милиарда евро за заеми по Плана за възстановяване на Европа след коронакризата.

За сравнение бюджетът на ЕС за 2020 г. възлиза на 172,5 млрд. евро.

Европейската комисия предложи през май програма “Следващо поколение ЕС” в размер на 750 млрд.евро за възстановяване на европейската икономика от щетите от коронакризата. Две трети от средствата ще бъдат разпределени като безвъзмездна помощ, а една трета - под формата на заеми за модернизацията на икономиките на страните членки през следващите 3 години. България разчита да получи по тях до 12,3 млрд.евро.

Предложеният в сряда проект е първият бюджет от новия програмен период за 2021-2027 г., който все още не е одобрен и през който Еврокомисията предлага като общи разходи 1,1 трилиона евро и 750 млрд. под формата спасителни програми за възстановяване. След като разходите за следващите 7 г. и за Плана за възстановяване получат зелена светлина от европейските лидери, проектът ще бъде коригиран според договореното между тях, съобщава Еврокомисията, която е задължена да представи проект за годишен бюджет до 30 юни.

Лидерите се събират на извънредна среща на върха в Брюксел на 17 и 18 юли с надежда да намерят компромис за спасителния пакет и дългосрочния бюджет на Съюза. Това ще е първата им среща на живо след обявяването на пандемията от коронавирус.

Бюджетът за 2021 г. е първият, който не предвижда вноски и плащания от Обединеното кралство, след като Лондон излезе от ЕС на 29 февруари.

Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, коментира, че “в тези извънредни времена предложението на Европейската комисия мобилизира безпрецедентна подкрепа.”

За да бъде приет бюджета на ЕС, е необходимо единодушие от 27-те страни членки и одобрение от Европейския парламент.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG