Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Русия започна гласуването на промените в Конституцията за мандатите на Путин


Ако промените бъдат одобрени, това ще позволи на Путин да запази президентския си пост до 2036 г. 
Ако промените бъдат одобрени, това ще позволи на Путин да запази президентския си пост до 2036 г. 

В Русия в четвъртък започна референдумът за предложените промени в Конституцията, които ще позволят удължаването на мандата на президента Владимир Путин.

Гласуването ще продължи до 30 юни и ако е успешно, ще позволи на 67-годишния Путин да запази поста си до 2036 г.

Вотът, предложен от Путин през януари, се провежда въпреки епидемията от коронавирусна инфекция. По официални данни регистрираните случаи в Русия надминава 600 хиляди - третият най-висок брой в света след САЩ и Бразилия. Властите уверяват, че ще бъдат взети всички необходими мерки за безопасност на гражданите, както и че инфекцията върви към затихване.

Заради епидемията в някои региони на Русия за първи път в историята гласуването ще се проведе на открито - в палатки. Дадена беше възможност и за предварително гласуване по домовете. В Москва и Нижнегордска област ще има и електронно гласуване. В столицата по интернет са заявили желание да гласуват над 1 млн. души - всеки седми избирател.

Одобряване на промените ще даде възможност на Путин да се кандидатира за още две шестгодишни мандата, след изтичането на настоящия му през 2024 година, съобщава Ройтерс.

Бившият оперативен служител на КГБ е на власт като президент или премиер от 1999 г. и не изключва да се кандидатира отново, но казва, че не е взел окончателно решение.

Критиците смятат, че той възнамерява да остане на власт до края на живота си, а други - че иска да запази опциите си отворени до 2024 г., за да си подбере наследник.

„Тъй като президентът не успя да си намери наследник, той се назначи“, заяви Андрей Колесников, старши сътрудник в мозъчния тръст “Карнеги” в Москва.

Референдумът предвижда произнасяне по голям пакет от промени в конституцията, които освен кандидатирането на президента, предвиждат установянане на върховенство на руското право над международното, като и преразпределение на правомощията между органите на властта в полза на президента, допуска се уволняваване на съдии от Конституционния и Върховния съд и се добавят пълномощия за неовластения в момента Държавен съвет.

За валидност на гласуването се изисква в него да са участвали поне 50% от избирателите. Опозицията е разделена, като част от нея призовава за бойкот, а друга - за гласуване против, съобщава Радио Свобода.

Първоначално референдумът трябваше да се проведе на 22 април, но заради епидемията от COVID-19 беше пренасрочен заедно с Парада на победата, който се състоя на 24 юни. Поправките в основния закон на Русия бяха предложени от Владимир Путин и одобрени единодушно от Държавната дума през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG