Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на най-четената медия в Унгария подаде оставка след протест на журналистите


Директорът на най-голямата независима медия в Унгария подаде оставка, след като в неделя вечер журналистите от новинарския портал Index.hu предупредиха, че са подложени на силен външен натиск, който поставя под „тежка опасност“ редакционната независимост.

Главният изпълнителен директор на Index Андраш Пущай е подал оставка и е заменен от Жолт Зьоди, съобщи главният редактор на портала Саболч Дул в сряда.

Засега е неясно каква е причината за смяната по върховете на управлението. Самият Дул беше изваден от управителния съвет, след като сигнализира за опасността за независимостта на медиите, макар да запази поста си на главен редактор.

Новият директор на Index Зьоди идва от Центъра за социални науки към Унгарската академия на науките, където е работил в Института за правни изследвания.

Председателят на фондацията, която е собственик на Index.hu Ласло Болодай заяви, че за него "Зьоди като човек е гаранция че Index, като най-четеният новинарски портал в страната, ще остане независим и надежден, като никой друг“.

„За момента не можем да преценим какво ще последва от напускането на нашия бивш директор, който винаги беше на страната на сайта и за единството на екипа“, пише Саболч Дул.

„Това, което знаем със сигурност е че ще продължим да настояваме за запазването на редакционната ни независимост и за целостта на екипа“, уверява главният редактор в съобщение, публикувано на интернет страницата на медията.

Index е най-четената медия в Унгария с 1,5 милиона индивидуални посещения дневно. Тя се смята и за една от последните останали в страната независими медии, след като през 2018 г. над 500 електронни и печатни издания се вляха в медийна фондация, курирана от правителството.

В неделя журналистите от Index публикуваха съобщение, че независимостта им е заплашена от плановете на ръководството да освободи персонала и да го принуди да се регистрира като самонаети, като представят журналистически, редакторски и снимкови услуги на портала като външни автори.

Унгария заема 89-то място в тазгодишната класация за свободата на медиите на "Фрийдъм хаус". В нея България е 111-а - последна от европейските държави.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG