Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силно послание към Русия." САЩ ще засилят военното си присъствие в Полша


Полският президент Анджей Дуда е първият държавен глава, приет в Белия дом след началото на пандемията от коронавирус
Полският президент Анджей Дуда е първият държавен глава, приет в Белия дом след началото на пандемията от коронавирус

Полша и САЩ ще подпишат ново споразумение за сътрудничество в отбраната, съобщиха президентите Анджей Дуда и Доналд Тръмп след среща в Белия дом в сряда.

Американският президент заяви, че споразумението, което предвижда изпращането на допълнителни американски войски в Полша и засилване на военните връзки, "изпраща силно послание до Русия".

Изказвайки се на съвместна пресконференция с Тръмп, Дуда заяви, че е чест да се обсъдят следващите стъпки в отношенията между Полша и Съединените щати в Белия дом. Посещението може да даде преднина на Дуда, който е кандидат на управляващата в Полша партия “Право и справедливост”, на президентските избори на 28 юни.

Американският президент Доналд Тръмп посочи, че иска да премести част от американски военни в Германия извън страната, защото САЩ носят твърде голяма финансова тежест за тяхното разполагане, докато Германия не плаща достатъчно за отбрана като член на НАТО.

"Ще намалим силите си в Германия. Някои ще се приберат, а други ще отидат на други места, но Полша ще бъде едно от тези други места", каза Тръмп.

Дуда заяви, че е помолил Тръмп да не изтегля изцяло американските войски от Европа, тъй като военното присъствие на САЩ гарантира европейската сигурност след края на Втората световна война.

Запитан как новата стъпка ще бъде възприета от Москва, Доналд Тръмп атакува Германия заради газопровода „Северен поток 2“, който ще увеличи енергийната зависимост на Европа от руски газ.

"Германия плаща на Русия милиарди долари за закупуване на енергия. И по тръбопровода. И аз питам за какво става въпрос? Вие харчите милиарди долари за Русия, а след това ние трябва да ви защитаваме от Русия. Мисля, че това е ... много лошо ", каза американският президент.

Срещата беше първото посещение на чуждестранен лидер в Белия дом, след въвеждането на ограниченията за предвижване заради пандемията от коронавирус през март.

По-рано през юни Берлин потвърди, че е получила информация от САЩ за изтеглянето на около 9500 американски войници от 25-хилядния си контингент в Германия.

Военният конингент на САЩ в Германия е най-многочисленият в Европа. Той се намира в страната от края на Втората световна война. Част от него беше предислоцирана по източните граници на НАТО в Полша през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG