Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Китанов, който организира София Филм Фест онлайн и на открито


Стефан Китанов
Стефан Китанов

Киното отново е тук. Днес започва София Филм Фест - едно от първите големи културни събития, които бяха отложени заради епидемията от COVID-19 в България. Международният филмов фестивал трябваше да започне през март, когато беше въведено извънредно положение и всички места, на които той би могъл да се проведе, бяха затворени.

Три месеца и половина по-късно 24-то издание на София Филм Фест все пак ще започне и ще протича в три различни пространства - онлайн, в салона на Дома на киното и на открито - в "Платформа А6" зад НДК.

Откриването е в четвъртък вечерта с южнокорейския филм „Паразит“, носител на четири награди "Оскар".

А човекът, който стои зад организацията на събитието за 24-а поредна година, е директорът му Стефан Китанов.

Китанов е основател на Рок Филм Фест и Мюзик Филм Фест, които по-късно прерастват в София Филм Фест. Преди да се заеме с кино фестивалите, той е директор на Дома на киното. През годините има изяви като продуцент на филми ("Страсти по Леа", "Рапсодия в бяло"), член е на Европейската филмова академия и е бил жури на световноизвестни филмови фестивали - във Венеция, Кан, Карлови Вари, Москва, Франкфурт.

Въпреки че организира София Филм Фест от почти четвърт век, Китанов казва в интервю пред "Капитал", че трудностите около изданието през 2020 г. са били сред най-сериозните, с които той и екипът му са се сблъсквали.

"До сутринта на 8 март фестивалът се готвеше 100%. Двата формата на програмите бяха готови, каталогът беше отпечатан без кориците му. Самолетните билети на 90% от гостите (над 330 за тази година) - купени. Външната реклама още може да се види на някои билбордове в София. Всички филми, за които се плащат права - платени; 80% от филмите - преведени и субтитрирани", казва той пред изданието.

Китанов разказва също, че в началото на март е мислел за различни варианти за провеждане на София Филм Фест. Но всичко се променя на 8 март, когато бяха потвърдени първите случаи на COVID-19 у нас и бяха въведени първите противоепидемични мерки, включително отменяне на всички културни събития.

Сега част от ограниченията са премахнати, но опасенията остават. Затова София Филм Фест ще се проведе и на открито, и онлайн. Зрителите ще могат да гледат 88 филма онлайн в продължение на три седмици, като всеки филм има определен брой прожекции. Сред заглавията в програмата на фестивала са “Кръвта на пеликана” на германската режисьорка Катрин Гебе, който е заснет изцяло в България, “Сестра” на Светла Цоцоркова и “Босият император”.

Освен това тази година София Филм Фест ще има и второ издание, което е планирано да започне през септември и да продължи до средата на октомври. То ще се проведе в няколко софийски киносалона и ще включва предимно филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал. През есента ще се състоят и отложените гостувания в Бургас, Пловдив и Варна с прожекции в няколко киносалона, като фестивалът ще посети още няколко дестинации от пътуващото си издание.

"Публиката винаги печели, защото това, което правим, е за публиката", казва Китанов пред БНР.

Той е роден през 1961 г. Завършил е икономика, кинознание в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и артмениджмънт в Лестър, Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG