Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мярка срещу COVID-19: СЗО препоръча активно ваксиниране срещу грип


Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че се очаква следващата седмица броят на заразените с COVID-19 да надмине 10 млн., а на починалите - половин милион
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че се очаква следващата седмица броят на заразените с COVID-19 да надмине 10 млн., а на починалите - половин милион

Световната здравна организация е препоръчала на правителствата в Европа да увеличат броя на хората, които се ваксинират срещу обикновения сезонен грип. Това съобщи директорът на организацията за Европа Ханс Клюге пред Комисията по екология, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Причината е очакването на втора вълна от инфекцията от коронавирус, която да съвпадне с увеличаването на други вирусни заболявания, сред които и сезонния грип. СЗО смята, че при съвпадане на различните епидемични вълни това ще изложи на особено изпитание здравните системи и болничната помощ.

Очакванията на СЗО са тенденцията за намаляване на разпространението на инфекцията от COVID-19 в повечето европейски държави да се запази през лятото, като в източната част на континента се предвиждат нови пикове на ковид инфекции.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който се включи в разговора с евродепутатите от централата на организацията в Женева, предупреди, че новият коронавирус е по-опасен от вече познатите. За разлика от SARS и MERS, новият вирус е не само с висока леталност, но и се разпространява твърде бързо.

СЗО очаква следващата седмица броят на починалите от COVID-19 да достигне половин милион души, а на заразените - 10 милиона души. През последния месец потвърдените инфекции са се увеличили с 4 милиона, като разпространението в Северна и Южна Америка и в Африка все още не е достигнало пик.

По неговите думи последиците от пандемията ще се усещат дълги години, затова е необходимо занапред държавите да отделят поне по един процент от БВП за здравеопазване.

“Днес плащаме многократно сметката за спестените здравни разходи и безразличието към състоянието на околната среда”, заяви д-р Тедрос и призова за ускорено преминаване към чиста енергия, зелени политики и опазване на природата.

Не можем да се върнем към предишния живот, трябва да създадем нова нормалност, заяви той. По неговите думи мерките за изследване, изолиране и проследяване на болните и заразените досега работят и затова прилагането им следва да продължи.

Здравната агенция на ООН настойчиво препоръчва на страните да направят пандемични резерви от защитно облекло, лекарства и болнични легла, за да не бъдат изненадани от втора вълна на инфекцията.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клюге съобщи на евродепутатите, че от 100 кандидати за ваксина срещу COVID-19, 11 вече правят клинични изпитания върху хора, а една се намира в третата фаза на тестове, при която безопасността и ефикастността на ваксината се изпробва върху големи групи хора. Клуге обаче не се ангажира със срок, в който ваксина може да е налична на пазара.

От 10 март, когато беше обявена пандемия от коронавирус, в СЗО са регистрирани над 9,45 милиона заразени и 484 хиляди починали от инфекцията от коронавирус. Можете да следите на интерактивната карта развитието на епидемията по света. В България потвърдените случаи са 4408, а починалите - 211. Всички факти и дати за разпространението на COVID-19 в България следете на блога ни.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG