Връзки за достъпност

Извънредни новини

105 нови случая на COVID-19 в България, най-много в София


Първите туристи започнаха да пристигат по морските курорти в Хърватия след като повечето европейски държави започнаха да премахват ограниченията за пътуване
Първите туристи започнаха да пристигат по морските курорти в Хърватия след като повечето европейски държави започнаха да премахват ограниченията за пътуване

105 са новите случаи на COVID-19 у нас, сочат последните данни от Единния информационен портал. Установените заразени са с 61 по-малко от петък при направени 2750 теста за последното денонощие.

Отново най-много нови случаи са установени в София - 23, следват Бургас с 15 и Пазарджик с 8 новорегистрирани.

Половината от случаите са на софиянци, наети като сервитьори в Царево. Вторите им проби са отрицателни, съобщи БНР. Изолация е наложена в старчески дом в Славянци, където е позитивен един санитар. Лекар от болницата в Айтос е дал положителна проба, заради което лечебното заведение е затворено за дезинфекция. Четири случая са регистрирани в Несебър.

Излекуваните за денонощието са 87. Починалите са четирима на възраст от 38 до 74 години.

392-ма души се лекуват в болници, 19 от тях се намират в интензивни отделения. Активните случаи са 1884, а общият брой на потвърдените инфекции от началото на епидемията достигна 4513.

След рекорда от 166 новорегистрирани, отчетен в петък, здравните власти обясниха, че става дума за дифузно разпространение на COVID-19, при което случаите вече не могат да се проследят до първоизточника, за да бъдат изолирани контактните лица и да се спре заразата. Въпреки това те смятат, че не се налага затягане на мерките в страната, съобщава БНР.

Кметът на София, където са отчетени най-много случаи заяви в петък, че въпреки ръста, няма много тежки случаи.

“Смятам, че мерките на този етап са достатъчни. За съжаление, разпространява се вирусът. За радост, нямаме много тежки случаи. Разговарях с директора на Регионалната здравна инспекция. Той ме информира, че на този етап, както той се изразява, е дифузен тип заразяването. Няма определени огнища“, заяви Йорданка Фандъкова.

Рекорд на новозаразени в САЩ

Сервитьори поставят преграда за осигуряване на социална дистанция между масите в ресторант в Ню Йорк
Сервитьори поставят преграда за осигуряване на социална дистанция между масите в ресторант в Ню Йорк

Съединените щати регистрираха рекорден брой на нови случаи на COVID-19 в петък с повече от 40 000 потвърдени инфекции. Това принуди властите в няколко щата да затегнат мерките.

След 17 000 новозаразени за 3 дни губернаторът на Тексас разпореди всички барове да бъдат затворени, а ресторантите да намалят икапацитета за сядане на закрито до 50 процента. Във Флорида беше забранена консумацията на алкохол в баровете, след като потвърдените случаи на коронавирус наближават 9000 дневно. В Калифорния губернаторът върна нареждането за оставане у дома за жителите на окръг Империал, източно от Лос Анджелис.

Хоспитализациите в САЩ са скочили с 32% през последните две седмици до над 4200, след като възобновяването на икономическите дейности.

В САЩ се съобщава и за най-много смъртни случаи - повече от 124 000 от началото на пандемията. Следва Бразилия - с 55 000 починали от усложненията на COVID-19.

В света докладваните ковид инфекции приближават 9,7 милиона, починалите надвишиха 490 000. Възстановените от заболяването пациенти всвета са 50,2%. Можете да следите на интерактивната карта развитието на пандемията по света, а разпространението на инфекцията в България - на блога Коронавирусът COVID-19 - данни и факти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG