Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: Русия предлагала пари на талибаните за атаки срещу американски войници в Афганистан


Афганистански войник оглежда мястото, където двама американски войници бяха убити на 9 февруари в провинция Нангархар
Афганистански войник оглежда мястото, където двама американски войници бяха убити на 9 февруари в провинция Нангархар

Служители на американското разузнаване стигнаха до заключението, че руското военно разузнаване е предлагало бонуси на свързани с талибаните бойци, за да убиват военнослужещи от американските и коалиционните сили в Афганистан, съобщи вестник “Ню Йорк таймс”.

Като се позовава на официални представители, запознати с темата вестникът, съобщи на 26 юни, че тайно подразделение на руското военно разузнаване (ГРУ), свързано с опити за убийства и в Европа, е предлагало награди за успешни атаки през миналата година.

“Ню Йорк таймс” твърди, че президентът Доналд Тръмп е информиран за разузнавателния доклад през март, но администрацията все още не е решила как да отговори.

Според вестника бойци, свързани с талибаните, или "въоръжени престъпни елементи, тясно свързани с тях", са взели част от парите. Не е ясно дали някой от 20-те американски войници, убити в Афганистан миналата година, е свързан с предполагаемите плащания.

Разузнаването се основава частично на разпити на заловени афганистански бойци. В същото време източниците на “Ню Йорк таймс” не са сигурни колко високо в йерархията на руското правителство е била одобрена тайната операция и каква може да е целта ѝ.

Руското посолство във Вашингтон отхвърли информацията:

“Тримата репортери, които са написали статията, „очевидно не разполагат с информация за сътрудничество между Русия и САЩ по афганистанския мирен процес, по сирийските, севернокорейските, венецуелските и иранските програми“, се казва в съобщение на посолството, публикувано в Туитър.

Дипломатическото представителство твърди, че “лъжливите публикации за Русия и Афганистан вече доведоха до заплахи за наши служители”. Агенция ТАСС допълва, че става дума за преки заплахи за живота към дипломати в посолствата във Вашингтон и в Лондон.

Белият дом, ЦРУ и Службата на директора на Националното разузнаване, отклониха искането за коментар по публикацията, посочва агенция "Ройтерс".

Разкритията на “Ню Йорк таймс” идват в момент, когато САЩ се стремят да продължат зараждащия се мирен процес в Афганистан след подписването на споразумение с талибаните през февруари, което може да доведе до изтеглянето на американския контингент от Афганистан догодина.

България също поддържа контингент в Афганистан в рамките на коалиционните сили в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG