Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висшите антимафиоти са обвинени за подкупи и търговия с информация


Сийка Милева, говорител на главния прокурор
Сийка Милева, говорител на главния прокурор

Двамата висши служители на Генерална дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР, които бяха арестувани в петък, са се занимавали с вземане на подкупи за защита на наркотрафиканти, неутрализиране на конкурентни и са предоставяли информация за водени от полицията разследвания. Това съобщи в неделя говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

Прокуратурата иска постоянен арест за Цветан Панков - началник на отдел "Наркотици", Кирил Ванков - началник на сектор, както и за тяхна подчинена, обвинена, че е била свръзка с наркобандите. Разследва се и още един човек, който не е служител на МВР, а се е представял като сътрудник на ДЕА - американската служба за борба с наркотиците, съобщи Милева.

Досъдебното производство е организирано през май след получаване на информация от свидетел, който е е бил обект на изнудване и е плащал подкупи на членовете на групата.

Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия, заяви Стефан Бавков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР.

"Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите и методите на разследване, но същевременно в хода на действията по разследването и оперативните действия те контактуваха с нас, с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването“, обясни Бавков.

Той определи като „изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика. Той не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства", каза Стефан Бавков.

Задържаните не само са покровителствали накотрафика в България, но са улеснявали разпространение на наркотични вещества и към страни от Европа. Групата е действала и през 2014 година, допълни още той.

Началникът на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП и още двама служители на МВР бяха задържани при акция на отдела за Вътрешна сигурност и прокуратурата в петък. Няколко часа по-късно директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев подадоха оставки.

Според наблюдаващия прокурор Георги Николов предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права. Специализираният съд ще разгледа поисканата мярка задържане под стража по-късно днес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG