Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокопиев, Дянков и Трайков са невинни по делото за приватизацията на ЕВН


Иво Прокопиев и съпругата му Галя
Иво Прокопиев и съпругата му Галя

Съиздателят на вестниците "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха оправдани от Специализирания наказателен съд в неделя. Те бяха подсъдими заедно с трима представители на компанията на Прокопиев „Булброкърс“ ЕАД, по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН.

При произнасянето на присъдите съдия Вилислава Ангелова заяви, че вярва в правото на всеки на справедлив процес в разумни срокове и не би допуснала подсъдимите да бъдат превърнати в “заложници на едно закъсняло и безсмислено правосъдие”.

В мотивите на съдията беше посочено, че Трайчо Трайков е бил обвинен за изпълнение на решение на правителството, а по отношение на Прокопиев прокуратурата е представила правнорегламентирани действия като противоправни.

Заседанието в неделя започна с даване на последна дума на подсъдимите като и шестимата заявиха, че не са извършили престъпление и молят да бъдат оправдани.

Какво каза Иво Прокопиев?

Прокопиев заяви пред съда, че в плeдоaриите на обвинението “многократно се прокрадваха неверни и дори опасни твърдения, които пряко противоречат на Конституцията, на правото на ЕС и ценностния избор, който страната еднозначно е избрала чрез членството си в НАТО и Европейския съюз".

Прокуратурата не признава пазара, търсенето и предлагането, като механизъм за определяне на стойността

Той подчерта, че от конструкцията на обвинението личи, че "прокуратурата не признава пазара, търсенето и предлагането, като механизъм за определяне на стойността".

Въпреки това "от продажбата на миноритарните дялове, държавата е получила значителни финансови средства в много труден момент и е намалила бюджетния си дефицит, тогава когато е било най-важно", докато останалите на държавно управление енергийни фирми търпят колосални загуби. Прокопиев посочи, че от раздържавяването на трите електроразпределителни дружества са постъпили трикратно повече от планираните приходи.

"Предприятията са си живи и здрави и до днес са едни от най-големите работодатели в страната", каза той.

Иво Прокопиев заяви, че делото за приватизацията на ЕВН е използвано за "систематичен натиск върху редакционна позиция на “Капитал” и “Дневник” и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България".

Последната дума на Трайчо Трайков

В изказването си Трайчо Трайков заяви, че "на всеки обективен набюдател е ясна пълната несъстоятелност на повдигнатото обвинение".

Трайчо Трайков
Трайчо Трайков

Той обясни, че като министър е изпълнил "добросъвестно и законосъобразно правителствено решение, продиктувано от необходимостта от спешни мерки в подкрепа на фиска по време, когато фалираха банки и цели държави, кредитите бяха трудно достъпни, лихвите - рекордно високи, а цените на активите - на дъното".

Трайков добави, че като министър се е водил от "това, което съм смятал за най-добро за България" и че е съзнавал последствията от действията си.

"Не мога обаче да приема отмъщението да се изразява в държавна съдебна разправа. Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки", заявърши изказването си Трайчо Трайков.

Реакцията на прокуратурата

В профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев написа: “Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот”.

Наблюдаващият прокурор Емил Петров пък коментира пред медиите, че ще протестира оправдателните присъди пред втората инстанция, но не пожела да говори по същество за отхвърлените обвинения преди спецсъдът да напише подробните си мотиви. По делото бяха проведени 25 съдебни заседания в рамките на 15 месеца.

Какви бяха обвиненията?

Иво Прокопиев трябваше да отговаря по обвинение, че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър в първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление, като е изказал мнение, че трите електроразпределителни предприятия трябва да се приватизират още същата година, а получените от тях пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза от 2008 г.​

Бившият финансов министър Симеон Дянков беше обвинен, че е оказвал натиск на тогавашния председател на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Искането на прокурата срещу Трайчо Трайков, тогава енергиен министър, беше да отговаря за безстопанственост, защото е апортирал държавните дялове на разпределителните дружества в Държавната консолидационна компания и впоследствие те са били продадени на фондовата борса.

Срещу останалите трима подсъдими - Радослав Рачев, изпълнителен директор на дружеството „Булброкърс“ ЕАД, избрано за инвестиционен посредник при продажбата, както и служителите му Любомир Евстатиев и Петър Василев, бяха повдигнати обвинения за това, че са предложили на приватизационната агенция минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил стойността на целия миноритарен пакет и така е нанесена щета за над 20,8 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG