Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран издаде заповед за арест на Тръмп заради убийството на Солеймани


Американският президент е обвинен в "убийство и тероризъм" заради издаването на заповедта за ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани
Американският президент е обвинен в "убийство и тероризъм" заради издаването на заповедта за ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани

Иран издаде заповед за арест на американския президент Доналд Тръмп и поиска от Интерпол да помогне за задържането му, съобщават световните агенции. Обвиненията на Техеран са насочени и срещу други 35 души, за които твърди, че са замесени в убийството на генерал Касем Солеймани в началото на 2020 г.

Солеймани бе главнокомандващ на елитните части „Ал кудс“ и бе смятан за ключова фигура за налагането на военните интереси на Иран в Близкия Изток.

Иранският прокурор Али Алкасимер обяви, че властите в Техеран са повдигнали на американския президент и останалите над 30 души обвинения в „убийство и тероризъм“. Той добави, че от ръководството на Интерпол е поискано да бъде издадена червена бюлетина. Освен Тръмп в списъка попадат още американски военни и представители на администрацията на САЩ.

Асошиейтед прес отбелязва, че макар и американският президент да не е заплашен от арест, действията на иранската власт са поредното свидетелство за сериозното напрежение между двете държави.

В началото на годината, веднага след смъртта на Солеймани, редица медии и анализатори твърдяха, че е възможно ситуацията да доведе до война между двете държави.

Техеран и Вашингтон са в конфликт, който доведе до налагането на санкции върху ислямската държава от страна на САЩ, напрежение в Персийския залив и косвено до свалянето на украински самолет със 176 души на борда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG