Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов ръст на заразените и приетите в интензивни отделения с коронавирус в България


Сградата на Министерството на енергетиката в София беше затворена за дезинфекция в понеделник, след като служител на ведомството даде положителна проба за коронавирус
Сградата на Министерството на енергетиката в София беше затворена за дезинфекция в понеделник, след като служител на ведомството даде положителна проба за коронавирус

Здравните власти очаквано регистрират нов ръст на заразените с коронавирус в първото денонощие от седмицата след традиционното увеличение на тестовете в сравнение с направените в почивните дни.

При рекорден брой изследвания – 4525, потвърдените случаи на COVID-19 са 140, става ясно от данните, публикувани в Единния информационен портал. Така, установените досега носители на коронавирус в България стават общо 4831 души.

От тях активните случаи са 2026 като за лечение в болница са приети 434 пациенти. В интензивни отделения и клиники са настанени 31 души, което е с около три пъти от регистрираните преди седмица 11 души, отбелязва „Дневник“.

Във връзка с рекордния брой тестове, извършени в понеделник, членът на националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев обяви, че над 60 % от тях са направени по инициатива на работодатели. По негови думи броят тестове се следи зорко от хората, но всъщност значението му не е ключово, а толкова масово тестване не се препоръчва.

„Не смятам, че големият брой тестове има истинска стойност, защото това е насочване на ресурс, за да установим моментната картина, която много бързо се променя“, каза Кунчев като добави, че е по-добре работодателите да насочват усилията си към осигуряване на безопасна среда на работниците.

За последното денонощие са загинали четирима пациенти, а 74-има са оздравелите. Така общит брой на жертвите досега достигна 223, а на възстановилите се – 2582 души.

Нужда от реанимация в понеделник са имали общо шестима души. Най-много новозаразени с регистрирани в Смолян – 60 души. Там беше открито огнище на зараза в местния завод за автомобилни части. От вторник предприятието все пак възстановява работа, съобщава БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG