Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това бележи края..." Китайският парламент прие закон за сигурността в Хонконг


Приемането на новия закон доведе до нови сблъсъци между полицаи и протестиращи в последните дни в Хонконг
Приемането на новия закон доведе до нови сблъсъци между полицаи и протестиращи в последните дни в Хонконг

Парламентът на Китай прие единодушно във вторник закон за националната сигурност на Хонконг, чийто проект предизвика критики и опасения, че ще създаде предпоставки за нарушаване на човешките права в полуавтономната територия. Гласуването на новото законодателство беше приветствано от най-голямата партия в Хонконг, подкрепяща властите в Пекин.

Законът беше прокаран на фона на масови протести и критики от Запада, че ще бъде използван за политически репресии и ще съсипе бизнес общността и автономията на града от континентален Китай. Сред наказанията, предвидени в новите текстове, фигурира дори доживотен затвор.

"Това бележи края на Хонконг, който светът знаеше преди", написа в Туитър известният месетен демократичен активист Джошуа Уонг, изразявайки надежда, че "ако моят глас няма да може да бъде чуван скоро, надявам се международната общност да продължи да се застъпва за Хонконг и да засили усилията си за защита на последните ни свободи".

Пекин въведе закона в отговор на миналогодишните протести в Хонконг в опит да стабилизира ситуацията в полуавтономната територия. Той криминализира действия, свързвани с отцепване на територии, подкопаване на държавната власт в континентален Китай и сътрудничество с чужди сили.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила, след като бъде обнародвано в Хонконг. То беше приет само шест седмици, след като официално беше предложено, което е в противоречие с обичайната процедура за законодателни промени в Хонконг, отбелязват световните агенции. Китайските власти обаче твърдят, че новият закон няма да засегне човешките права на местното население, нито интересите на инвеститорите.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в понеделник, че страната му преустановява износа на американско военно оборудване за Хонконг. По думите му Вашингтон вече не може да прави разлика между континентален Китай и Хонконг и „не може да рискува такова оборудване да попадне в ръцете на Народоосвободителната армия, чиято основна цел е да поддържа диктатурата [на Китайската комунистическа партия]“.

„Като се има предвид, че Пекин сега третира Хонконг като „една държава, една система“, така трябва да направим и ние“, заяви Помпео.

Американският търговски секретар Уилбър Рос също излезе с изявление, според което новите мерки за сигурност създават рискове ценни американски технологии да бъдат прихванати от китайските военни или Министерството на държавната сигурност в Пекин. По думите му „това са рискове, които САЩ отказват да приемат и на практика довеждат до отнемане на специалния статут на Хонконг“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG