Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще проучи внимателно". Етичната комисия на ГЕРБ проверява случая около кмета на град Раковски


Етичната комисия на ГЕРБ "проучва внимателно" кмета на град Раковски Павел Гуджеров и отношенията му с местната фирма "Сахара – 02", с която е свързана жена му и която носи име като това на кучето му. След това етичната комисия ще излезе със становище, с което ще запознае тясното партийно ръководство на формацията – Изпълнителната комисия. Такова становище изпратиха до Свободна Европа от централата на управляващата партия в отговор на въпроси за казусите около Гуджеров и дружеството, спечелило обществени поръчки в града за над половин милион лева.

Предисторията

Както показа разследване на Свободна Европа, освен обществения ресурс, който усвоява "Сахара – 02", тя е платила реклама на кмета в сп. "Мениджър". Наред с това дружеството е посочено в секцията "контакти" на местния информационен сайт R-news, а при позвъняване на посочения телефон отговаря съпругата на кмета Анелия Гуджерова. "Сахара – 02" е регистрирана през месец февруари 2011 година, само седмици след като Павел Гуджеров публикува снимки в социалните мрежи на новия си домашен любимец – кучето Сахара. Едноличен собственик на фирмата е Велислав Райков. На фона на бизнеса си за стотици хиляди той се оказа работник в местно златарско ателие.

В обвързаностите се намесва и служителка на ГЕРБ – Раковски – Мартина Пенишева. Освен че работи към управляваща партия, тя е била кандидат за общински съветник, а също така е била посочена и като лице за контакт на "Сахара – 02" по една от обществените поръчки, възложени от общината. Освен това Пенишева отговаря за рекламата в местния сайт R-news, а информацията за това беше дадена по телефона от съпругата на кмета.

"Борисов е запознат"

На фона на цялата история кметът на Раковски обясни пред Свободна Европа, че знае как се е случило съпругата му да отговаря на телефона на фирма "Сахара – 02". Той обясни, че дружеството само е поискало да му плати реклама в сп. "Мениджър", а строителните дейности, извършени в Раковски по обществените поръчки, са без забележки.

След огласяването на случая официална реакция от ГЕРБ не последва. При нарочно зададени въпроси от пресцентъра на формацията обясниха, че "етичната комисия е запозната с казуса около Гуджеров" и "ще проучи внимателно" за какво става дума. "След като комисията провери всички факти и обстоятелства около него, тя ще запознае с резултатите и Изпълнителната комисия на партията", съобщиха от ГЕРБ. Управляващите уточниха също, че премиерът Бойко Борисов също е запознат със случая.

В какви срокове ще се извършват проверките засега не е ясно.

Кой е в етичната комисия на ГЕРБ

Етичната комисия на ГЕРБ беше създадена преди една година по време на конференция на партията, след сътресенията които понесоха управляващите от "Апартаментгейт". В резултат от имотните скандали около властта от ръководството беше отлъчен заместникът на Борисов Цветан Цветанов.

Тогава пред членовете на ГЕРБ премиерът обяви, че създава "помощен орган към Изпълнителната комисия (висшето партийно ръководство – б.а.)". Аргументът за създаването не етичната комисия, изтъкнат от Борисов, беше "да не се самозабравим". Звеното трябва да следи както за партийната дисциплина, така и да проучва случаи на корупция, търговия с влияние и злоупотреба с власт.

Негови членове са бившите вътрешен и заместник-вътрешен министър Валентин Радев и Красимир Ципов, както и екминистърът на екологията Ивелина Василева.

Василева беше част от втория кабинет на Бойко Борисов и оглавяваше екоминистерството в периода ноември 2014 до януари 2017 г. Между 2014 и 2015 година неин заместник пък беше именно настоящият кмет на Раковски Павел Гуджеров. Той напусна зам.-министерсткото място след като на местния вот през 2015 година беше избран за първия си мандат начело на град Раковски.

Свободна Европа опита да се свърже с Василева за коментар, но тя не отговори на повикванията.

XS
SM
MD
LG