Връзки за достъпност

Извънредни новини

След историята с багера Борисов реши да спре проекта при Седемте рилски езера


Репортажите за тежката техника, извършваща дейности край Седемте рилски езера, доведе до намесата на премиера Борисов и спирането на проекта
Репортажите за тежката техника, извършваща дейности край Седемте рилски езера, доведе до намесата на премиера Борисов и спирането на проекта

Министър-председателят Бойко Борисов е наредил да спре проектът, свързан с рехабилитацията и изграждане на съоръжения край Седемте рилски езера в Национален парк „Рила“. Новината идва след като снимки на багер в района предизвикаха гнева на гражданите. Вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил писмо до екоминистъра Емил Димитров за спиране на всички дейности и проверка на всички документи и разрешителни, съобщи бТВ.

В понеделник от ръководството на парка обявиха, че се е наложило багерът да се включи в дейностите, за да „обработи малък участък“, което не е довело до никакво увреждане на природата.

На въпрос на Свободна Европа дали за дейностите, които в момента се извършват в парка, има някаква екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), Стефан Кирилов, главен експерт в Дирекция „Национален парк Рила“ отговори по следния начин: „В самия проект има становище, че отговаря на екологичното законодателство. Говорим за целия проект за всички 10 дейности“, каза Кирилов и уточни, че становището е дадено от Министерството на околната среда и водите по време на кандидастването на проекта.

„Този идеен проект е разгледан от всички компетентни институции. Има съгласуване“, каза Кирилов и уточни, че в случая става въпрос за поддържащи и възстановителни дейности на територията на националния парк, чийто възложител и изпълнител е самият парк.

„Извършва се съгласуване, задължително, което е метод на оценка, че отговаря на изискванията по екологичното законодателство“, каза още той.

Заради случая в националния парк организацията „За да остане природа в България“ насрочи протест за 7 юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG