Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мярката "60/40" се разширява. Допълнителна помощ от 290 лева на работно място в туризма


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

За допълнителна помощ от 290 лева за запазено работно място ще могат да кандидатстват фирмите в секторите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство и пътнически транспорт. Тази помощ ще може да бъде добавена към мярката "60/40", която предвижда 60% от заплатите и осигуровките на работниците от одобрените фирми да се покриват от държавата, а останалите 40% да бъдат плащани от работодателя.

Така помощта за бизнеса в тези сектори ще достигне 80% и мярката за тях на практика ще бъде "80/20", обясниха на брифинг след заседанието на министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Освен допълнителната помощ, програмата ще отчита спецификите на туристическия сектор, посочи Сачева. Така от мярката могат да се възползват и фирмите и за заплатите на хора, които са наети след първи юни. Освен това няма да има изискване да се запазва заетостта на новоназначените служителите, а само изискване за запазване на работното място, което да съществува и следващия сезон, каза социалният министър, цитирана от БТА.

Освен допълнителната помощ за туризма и транспорта, Министерският съвет реши да разшири обхвата на мярката "60/40". „С новия дизайн на мярката ще обхванем 300 000 работни места, като парите за тази мярка ще бъдат около един милиард лева“, каза социалният министър. Сачева уточни, че ще бъдат покривани 60% от заплатите за май, не за януари, както беше досега.

В нея ще бъдат включени зъболечението, балнеолечебни и спа центрове, тъканни и кръвни банки, частни детски ясли и детски градини, центрове за професионалната квалификация и други. В следващия тримесечен период няма да има изискване работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година. Те обаче трябва да бъдат декларирани като дължими, за да могат след време сумите да бъдат събрани, обясни Сачева. Общински предприятия също могат да кандидатстват за помощ по тези мерки.

Отделно е предвидено всеки работодател, който наеме безработен, регистриран в бюрото по труда, да получи по 610 лева на човек. По тази мярка ще може да се кандидатства от 1 юли в 14 часа. Мярката е с общ бюджет 160 млн. лева, от които 50 млн. лв. са за туризма.

От петък ще може да се кандидатства по разширената мярка "60/40".

Сачева отчете, че до момента по мярката "60/40" са изплатени около 130 млн. лева и са запазени работните места на 150 000 души. Подадени са заявления от 17 000 фирми за около 300 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG