Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Еврофутбол" може да си върне лиценза


Административния съд в София-град отмени решението на Държавната комисия по хазарта (ДХК), с което беше отнет лицензът на фирмата за спортни залагания „Еврофутбол“. Това става ясно от решение на съда от 1 юли, което е публикувано на сайта.

Лицензът на „Еврофутбол“ беше отнет през март, след като месец по-рано ДХК връчи на компанията акт за 328.9 млн. лв. Според комисията фирмата, чиято собственост е свързана с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, дължи държавни такси за периода от 18 декември 2014 до 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв., към които се добавят и над 67.7 млн. лв. лихви. Дружеството е оспорило акта на държавната комисия в съда.

В съдебното решение се посочва, че съществуването на просрочени задължения към държавата не е безспорно установено и при това положение ДХК няма право да иска обезпечение на задължението на фирмата към бюджета.

Решението на съда може да бъде обжалвано в срок от 14 дни пред Върховния административен съд (ВАС).

Според Комисията по хазарта „Еврофутбол“ трябва да плаща всеки месец такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а в периода между края на 2014 и края на 2019 г. компанията е внасяла такса в размер на 20% от декларираните от нея комисиони за организиране на хазартни игри. Разликата представляват дължимите според държавния орган 261,1 млн. лева.

Тезата на дружеството беше, че дължимите суми са предполагаеми, а не безспорни.

През януари Народното събрание реши държавата да монополизира лотарийните игри, което доведе до отстраняване от пазара на собственика на "Нове холдинг" и "Национална лотария" Васил Божков. Специализираната прокуратура обвини бизнесмена като лидер на организирана престъпна група, ощетила държавата с над 550 млн. лв. от хазартни такси. Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства и има повдигнати общо 18 обвинения.

Проверките срещу Божков започнаха след сигнали на братята Цветомир и Боян Найденови, които са собственици на хазартната фирма "Ефбет". До лятото на 2019 г. двамата бяха в управата и на "Еврофутбол". В момента мажоритарният дял от компанията е притежание на свързваното с Божков дружество "Евросъдружие".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG