Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френското правителство подаде оставка


Едуар Филип

Премиерът на Франция Едуар Филип подаде оставка, съобщиха световните агенции. Това се случи след слабото представяне на партията на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред“ (LaRem) на местните избори миналата седмица. Държавният глава е приел оставката, се казва в съобщение на Елисейския дворец.

Заедно с премиера се оттегля цялото правителство. То ще продължи да изпълнява задълженията си докато бъде назначен нов кабинет.

За предстоящата оставка е решено след среща на Филип и президента Макрон. За възможни промени по върховете на френското управление се говори от седмици.

Едуар Филип беше назначен за премиер след победата на Макрон в президентските избори преди три години. Франция е президентска република и изпълнителната власт се ръководи от президента.

Партията на Макрон „Република, напред“ загуби част от подкрепата си през последните години. На местните избори в края на юни представители на лявоцентристката зелена партия „Европа Екология Зелените“ (EELV) и левицата спечелиха кметските постове в редица големи градове.

Самият Едуар Филип е представител на консервативната десница. Той беше избран за градоначалник на град Хавър. Неговата популярност нарасна след началото на пандемията.

Малко след като станаха известни резултатите от изборите Макрон обеща да отдели нови 15 милиарда евро за една по-зелена икономика и обеща промени. В интервю, публикувано в петък, държавният глава обеща държавата да поеме по „нов път“.

Освен с пандемията от COVID-19, чиито последствия за икономиката на страната се очаква да са тежки, правителството на Макрон се сблъска през последните години с протестното движение, станало известно като „жълти жилетки“, а реформата на пенсионната система беше отложена след мащабни протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG