Връзки за достъпност

Извънредни новини

СУ защити свои преподаватели, без да посочва, че са обидени от действащ политик


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ защити "честта и достойнството на членове на академичния състав" от мнение, публикувано в столичен всекидневник. Обвиненията към преподавателите са определени от университета като "напълно безпочвени".

Позицията на СУ беше публикувана на сайта на институцията. В нея не се посочва кой е авторът на обвиненията към членове на академичния състав, а само това, че текстът е публикуван във в. "Труд" на 29.06.2020 г. като мнение.

На 29.06.2020 г. в. „Труд“ публикува мнение на бившия министър на културата Вежди Рашидов, който в момента е председател на парламентарната Комисия по култура и медии. В него авторът определя професорите от СУ Александър Кьосев и Ивайло Дичев като "някакви културолози, пришили си професорски звания, каквито днес се раздават наляво и надясно".

"Категорично протестираме срещу всякакви намеци за „пришиване“ на професорски звания и раздаването им „наляво и надясно“, тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание", пише в позицията на Софийския Университет, публикувана в петък. В нея пише, че публикацията [на Рашидов] съдържа и квалификации, насочени към други хора.

Статията бившия министър на културата съдържа най-малко 20 имена, обобщени като "група хрантутници на българските организации на Сорос". Това са представители на академичните среди, гражданския сектор, изкуството и културата, споменати с имената им или с приписани им прозвища, които позволяват идентифицирането им. Сред тях са преподавателят Емил Джасим, издателят Манол Пейков, журналистката Копринка Червенкова, художниците Ясен и Чавдар Гюзелеви, гражданският активист Асен Генов, издателят Иво Прокопиев, политологът Иван Кръстев и други.

Бившият министър на културата твърди, че те са "хора, самопроизвели се във фактори", "сплотени като секта в името на парите" и изпълнители на "мръсни поръчки", чиито действия Рашидов определя като "агресивен паразитизъм".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG