Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висш чиновник с опит със здравните кризи. Кой е новият премиер на Франция Жан Кастекс


Жан Кастекс
Жан Кастекс

Високопоставен чиновник с опит в управлението на здравни кризи и в социалния сектор. Това е най-краткото описание на професионалния път на Жан Кастекс – новия премиер на Франция.

Той беше назначен за министър-председател от президента Еманюел Макрон и получи мандат да състави правителство след като в петък Едуар Филип подаде своята оставка като премиер и тази на цялото правителство.

Името на Кастекс до петък не говореше нищо на много хора дори във Франция. Преди да бъде посочен за премиер на Франция, 55-годишният чиновник беше зает да ръководи изготвянето на стратегията на Франция за сваляне на ограниченията, въведени заради пандемията от COVID-19. Това му спечели прякора Monsieur Déconfinement (Господин излизане от изолацията).

Какво друго знаем за човекa, който замени Едуар Филип на премиерското място във Франция?

Професионалният път на Кастекс започва със завършването на Националното училище за администрация, където са получили висшето си образование предшественикът му Едуар Филип и президентът Еманюел Макрон.

Допреди седмица Кастекс беше член на Републиканската партия.

Макар че никога не е заемал министерски пост, той добре познава функционирането на държавната администрация.

Бъдещият премиер е началник на кабинета на Ксавие Бертран, когато той беше министър на здравеопазването, и отново, когато Бартран беше социален министър. Докато ръководи кабинета на Бертран като здравен министър Кастекс придобива опит в управлението на здравните кризи. Тогава във Франция са открите случаи на вируса H5N1, известен като птичи грип. Кастекс печели доверието на колегите си със спокойното си говорене и умелото управление на ситуацията, пише в. „Монд“.

След това е назначен от тогавашния президент Никола Саркози за съветник по социалните въпроси през 2010 г. Като такъв той придобива опит във воденето на преговори с профсъюзите. От 2011 до 2012 г. Кастекс е заместник главен секретар в Елисейския дворец.

Кастекс има опит в местната власт. Той беше кмет на малкия град Прад в Южна Франция и беше преизбран на поста на първия тур на местните избори тази година.

Френското издание „Монд“ пише, че Кастекс не е част от близкия кръг на Макрон. Според медията в края на 2018 г. Кастекс се споменава като евентуален приемник на Жерар Колон начело на министерството на вътрешните работи, но президентът Макрон е бил против заради близостта на Кастекс със Саркози.

До началото на годината Кастекс беше междуведомствен делегат за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Досегашният френски премиер Едуар Филип го описа като висш чиновник, който познава отлично сферата на здравеопазването. Освен това той има опит в социалната сфера и по-специално в преговорите с профсъюзите.

При приемането на властта от предшественика си Кастекс заяви, че не поема позицията за да търси известност, а за да постига. Програмата му за следващите месеци ще бъде да се изправи срещу икономическата криза, последствие от епидемията от COVID-19. „Екология, социален диалог - това ще бъде подходът“, добави Кастекс.

Той предупреди също, че „здравната криза не е приключила, а икономическата и социалната криза е вече тук“. „Затова приоритетите трябва да се променят, начините на работа трябва да се адаптират. Ще обединим нацията и ще се изправим срещу кризата“, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG