Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем вместо 20 години. Иванчева е с намалена присъда, но виновна по всички обвинения


Десислава Иванчева и Биляна Петрова в съдебната зала
Десислава Иванчева и Биляна Петрова в съдебната зала

Апелативният специализиран наказателен съд осъди в понеделник бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева по обвинението ѝ, че е поискала и получила подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

На първа инстанция тя получи 20-годишна присъда, макар че съдия Иво Хинов я призна за виновна само по обвинението, че е поискала рушвет, но не и за това, че го е получила. Сега председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев възприе изцяло тезата на спецпрокуратурата, но намали наказанието ѝ с 12 години.

Останалите двама подсъдими – Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, също бяха признати за виновни по обвинението, че са помогнали на Иванчева да получи подкуп от Ваклин. Техните присъди също бяха намалени – от 15 на 7 години за Петрова и от 12 на 6 години за Дюлгеров.

Съдия Ушев аргументира накратко решението си, посочвайки, че размерът на наложените на първа инстанция наказания е бил несправедливо висок. Освен това той не се съгласи с преценката на колегата си Хинов, че по делото няма доказателства подсъдимите да са получили рушвет и затова отмени първоинстанционното решение и прочете ново.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров ще изтърпяват присъдите си при първоначален строг режим, ако Върховният касационен съд потвърди решението на Ушев. Адвокатът на Иванчева – Николай Хаджигенов, заяви веднага след заседанието, че още в понеделник ще внесе жалба за разглеждане на делото на трета инстанция. Спецпрокуратурата също ще протестира намалените присъди на тримата, тъй като искаше значително по-тежки наказания.

Хаджигенов коментира още, че изходът на делото за него е бил очакван още от момента, в който е разбрал, че то ще бъде гледано от председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, защото „не напразно гледа всички знакови дела и мерки [за неотклонение]“. От своя страна Иванчева определи осъждането си като „абсолютно беззаконие“ и за пореден път заяви пред медиите, че по делото няма годни доказателства, че е поискала и получила подкуп от Александър Ваклин.

Тримата подсъдими бяха задържани на 17 април 2018 г. като Иванчева и Петрова бяха държани със заключени ръце в продължение на часове пред и във фоайето на спортното министерство в София. Заради показния им арест те подадоха жалби пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Според обвинението им двете са поискали подкуп от 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността „Камбаните“.

Петко Дюлгеров пък бе обвинен за това, че е преговарял за размера на подкупа с бизнесмена. Разследващите обявиха още в началото на делото, че при арестите са открили 56 000 белязани евро в служебната кола на Иванчева и Петрова и още 14 000 белязани евро у Дюлгеров, които той взел като комисиона. Общата сума от 70 000 евро представлявала първия транш от подкупа, предоставен от основния свидетел на обвинението Ваклин.

По време на разглеждането на делото на двете инстанции обаче нито един от останалите свидетели не потвърди, че Иванчева е забавила въпросната преписка на строителния предприемач, за да му поиска подкуп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG