Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бяхме тръгнали да разбием стената". Борис Христов и самотният път


Борис Христов
Борис Христов

През 2014 г. Българският хелзинкски комитет награждава хората, протестирали през 2013 г. срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Членът на журито Марин Бодаков е подканен да каже няколко думи преди да връчи наградата, но бързо се отказва от приказки. Вместо това чете стихотворение на Борис Христов: Бяхме тръгнали да разбием стената / и на площада да изгорим като слама, / но в една дупка изгубих моя приятел, / а след него и другите – двама по двама. (…)

Разбира се, това стихотворение не е писано за никакви протестиращи от наши дни, то е дете на далечната 1979 г. Но съдбата му е да бъде актуално за всеки обществен порив да се противодейства на някаква несправедливост в последвалите 40 години. Пък и далеч не е единствената творба на този автор с толкова дълъг живот.

Борис Христов е поет, който живее отшелнически в село Лещен. Днес е на 74 години. Няма да го видите да дава интервюта или да коментира обществени процеси, или поне няма да е често. Вместо него говорят стиховете, които издава, и хората, които пишат за тези стихове. Говорят вместо него и наградите – миналата седмица дойде новината, че на 7 юли Борис Христов ще получи Вазовата награда за цялостно творчество.

Той невинаги е бил отшелник. Завършил е българска филология във Велико Търново и е работил като учител и журналист. Дебютът му в литературата е през 1975 г., когато с още двама автори се появява в сборника "Трима млади поети". Две години по-късно издава първата си самостоятелна стихосбирка "Вечерен тромпет". И макар изданието да е съвсем легално, търсенето надминава многократно предлагането – стиховете на Христов се печатат на машина под индиго и се разпространяват из училищата, сякаш става дума за някаква забранена поезия.

"Вечерен тромпет" претърпява и второ издание през 1979 г. "в тираж от 3200 бройки, нещо немислимо за дебютна стихосбирка по това време", пише в наши дни изследователят на българската литература Пламен Дойнов, за когото Христов е "некоронованият властелин" на българската поезия в края на 70-те и началото на 80-те години.

Той е на върха на славата, когато издава стихосбирката "Честен кръст" (1982) и романа "Бащата на яйцето" (1987), по който Анри Кулев по-късно снима едноименния филм. След падането на режима Христов издава поне още 8 книги със стихове и проза, но прави това вече от Лещен, където живее със семейството си. За него са писани книги и дипломни работи, провеждани са кръгли маси за творчеството му.

През 2010 г. той отказва ордена "Кирил и Методий" Първа степен, като обяснява в писмо до тогавашното правителство, че това противоречи на неговото "решение от времето далеч преди промените в България – да не приема държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната".

Христов приема други награди - Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“, в памет на проф. Богдан Богданов, присъдена от НБУ. Наградата има парично изражение, но той я дава като стипендия на студент от университета.

Отскоро Борис Христов е и в програмата по литература за 12-и клас. Списъкът с признания може да бъде продължен, но надали го интересува. Поне такова впечатление е оставил у читателите си. Но ето какво би оценил със сигурност – препечатването на онова стихотворение, в което всяко борбено поколение успява да се огледа. Ето го цялото:

Пак ще живея - една ръка ако имам,
и ще се радвам, че тъкмо тя е останала.
Пак ще се топля с листото през зимата
и от листа ще си правя сандалите...

Бяхме тръгнали да разбием стената
и на площада да изгорим като слама,
но в една дупка изгубих моя приятел,
а след него и другите - двама по двама.

Без да мисля тогава, че дойдох да живея,
аз затворих очи, за да нямам свидетели -
и я блъсках, и дращих, и вих срещу нея,
докато не покапа кръв от ръцете ми.

И припаднал накрая в дивия бурен,
плаках тайно от гняв и обида -
извикаш ли нещо, няма кой да те чуе,
каквото напишеш - няма кой да го види.

Последната моя надежда тогава издишах
и сам си отрязах крилата наболи -
какво е човекът, щом малката мишка
може спокойно да мине отдолу!..

Но свършва живота, ще прекипи като сода -
всичко друго е вятър и стихове.
И ако трябва сега да извикам свободно,
извикал бих само: "Аз викам."

Ако имах и малко сили в ръката
и трябваше да напиша някоя дума,
написал бих смело върху стената:
"Това е стена!" И нищо друго.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG