Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вирусът се предава при близък, продължителен контакт. 174 новооткрити случая на COVID-19


Според проф. Ива Христова вероятността от заразяване се увеличава в пъти, ако някой се намира в непосредствена близост до вирусоносител, който кашля, киха и говори високо

Заразяването с COVID-19 се случва при по-близък и продължителен контакт. Вероятността вирусът да бъде предаден от безсимптомен носител, на който се държим на разстояние е много малка. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред бТВ.

„Вероятността (да се заразим бел. ред.) нараства неимоверно, ако ние сме по-близо, ако той говори високо, киха, кашля и т.н.“, каза Христова и добави, че рискът се увеличава, сме в затворено помещение като бар или дискотека.

По думи на проф. Христова всички усилия и мерки трябва да бъдат насочени към превенцията, а тезата, че всички трябва да преминат през вируса е невярна. Тя прогнозира, че през есента броят на заразените в България на ден може да достигне до 200-250 души.

В понеделник извънредната епидемична обстановка в страната беше удължена до 31 юли.

За последното денонощие в страната са регистрирани 174 нови случая на заразени с COVID-19, с което общият брой на заразените у нас от началото на пандемията достигна 5914 души. Към момента броят на активните случаи е 2664, 470 души са настанени в болница, а 29 са в интензивните отделения.

В рамките на последните 24 часа са излекувани 85 души, с което общият им брой е вече 3000. От Националния информационен център съобщават и за 4 нови жертви на болестта, с което починалите станаха 250 души.

Жертвите в най-тежко засегнатата от коронавируса държава САЩ са вече над 130 хиляди. Само в рамките на последното денонощие броят на заразените в страната се е увеличил с близо 55 хил. души, а общият им брой от началото на пандемията е 2.93 млн. По думи на директора на американския Институт за алергични и инфекциозни заболявания и член на щаба за коронавируса към Белия дом Антъни Фаучи ситуацията в САЩ е сериозна и налага бързи действия от страна на властите.

В Австралия, за която допреди няколко седмици се смяташе, че е от страните, които най-успешно се справят със заразата, отново върнаха забраната за излизане във втория по големина град Мелбърн. Това се случи, след като щатът Виктория, в който се намира градът, регистрира 191 новозаболели. Това е рекорд в рамките на денонощие. Ограниченията ще действат за 6 седмици и поетапно ще бъдат разхлабвани. Към момента се разрешават пазаруването, грижата за възрастни, физическите упражнения и излизането за работа „ако е необходимо“.

Още за пандемията и нейното развитие по света можете да видите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG