Връзки за достъпност

Извънредни новини

Удължаване IV: Извънредната епидемична обстановка остава до 31 юли


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Министърът на здравеопазването предлага на правителството ново удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 юли.

Това съобщи в понеделник здравният министър Кирил Ананиев, позовавайки се на анализ на показатели, свързани с броя на новооткритите, хоспитализираните и критичните случаи на COVID-19. Намерението се анонсира след среща с премиера Бойко Борисов и членовете на националния оперативен щаб, съобщи Ананиев.

Това е четвърто удължаване на извънредната обстановка, която замени извънредното положение, отменено на 13 май. То идва, след като миналата седмица за първи път бяха отчетени повече от 1000 новооткрити вирусоносители.

Последното удължаване на извънредната обстановка беше огласено на 24 юни за срок до 15 юли. Както и тогава, сега отново не се въвеждат нови ограничителни мерки, а старите остават в сила.

Ананиев съобщи, че удължаването е необходимо, за да може здравният министър да може да издава заповеди, с които да коригира ограничителните мерки.

Здравното министерство ще препоръча на областните щабове срещу коронавируса да затегнат контрола по спазване на противоепидемичните мерки, като организират “масов контрол” и при необходимост да въвеждат нови мерки. Препоръчва се да бъдат "сведени до минимум масовите събирания", тъй като те са генератор на бързото разпространение на инфекцията.

Ананиев съобщи, че се обмисля и забрана за провеждане на футболни мачове пред публика. Здравният министър потвърди, че 15 играчи и членове на футболния клуб “Черно море” са заразени. Четирима инфектирани има и в отбора “Царско село”. Двата тима играха един срещу друг миналата седмица. През юни правителството разреши 12 хиляди фенове да гледат финала на футболното първенство на националния стадион в София.

”Изчакваме още няколко дни и ако процесът се задълбочи, сме готови да забраним мачовете с публика”, заяви здравният министър, подчертавайки, че се очакват данни за заболеваемостта сред присъствалата на стадиона публика.

Ананиев съобщи, че се подготвя и нова заповед за пропускателния режим на пристигащите от чужбина, като ще бъде коригиран списъкът на държавите, от които ще се налага задължителна 14-дневна карантина.

Беше обявено и че България извършва изпитания върху нов препарат за лечение на COVID-19, като резултатите от тях се очакват в края на месеца. Препаратът ивермектин се тества върху 30 пациенти в 9 болници от български екип, който използва резултати на австралийски учени за добро въздействие на формулата върху ковид пациенти. Препаратът е предназначен за лечение от краста при животни.

През април Българския ветеринарен съюз (БВС) предупреди, че ивермектинът лесно може да се предозира и да доведе до тежки последици, ако се използва за самолечение.

От средата на март в България са регистрирани 5740 случая на коронавирусна инфекция. Активните в момента са 2579. В болница се намират 458 души, 28 от тях критични. Починалите са 246-ма, петима през последното денонощие. Можете да следите разпространението на епидемията в България на Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати, а по света - на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG