Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ветеринарите предупреждават: Търсеният като лекарство за COVID-19 ивермектин е опасен


Ивермектинът е силно токсичен и при предозиране може да има тежки последици, предупреждават ветеринарите.
Ивермектинът е силно токсичен и при предозиране може да има тежки последици, предупреждават ветеринарите.

Ветеринарният препарат ивермектин е опасен за човека. За това предупредиха във вторник от Българския ветеринарен съюз (БВС). От там сигнализираха за повишеното търсене и изкупуване на лекарството срещу краста, за което преди дни беше изказано мнение, че е сред медикаментите, които се изследват като потенциално лечение за COVID-19.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. До момента заразените са 565 души, а 22 починаха от болестта. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

От БВС подчертават, че ивермектинът е силно токсичен и лесно може да се предозира. Неправилната му масова употреба може да доведе до тежки последици при хората, включително и смърт.

„Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид - човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози", казват още от съюза на ветеринарите.

До засиления интерес се стигна след като се появи информация, че в Австрия се изследват резултатите от използването на медикамента при пациенти с COVID-19, които към момента дават положителни резултати. Преди дни в студиото на БНТ кардиологът проф. д-р Иво Петров коментира, че препаратът, дава надежди за лечението на коронавируса.

„Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможности за производство и то в много големи количества“, каза началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски във вторник.

От началото на кризата с коронавируса се дават множество предположения за медикаменти, които могат да подпомогнат лечението на заразата. Към момента няма доказана терапия за COVID-19. Досега беше съобщено от щаба, че препарати на хининова основа дават добри резултати при третирането на болестта в ранен стадий.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG