Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извънредното положение свършва. Започва извънредна епидемична обстановка


Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев

Извънредното положение ще отпадне от полунощ, след като президентът Румен Радев подписа в сряда вечер промените в Закона за здравето, които въвеждат нов механизъм за обявяване на извъндредна епидемична обстановка. Извънреден брой на „Държавен вестник“ ще бъде публикуван незабавно, за да отрази промените.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че правителството е решило извънредната обстановка да бъде обявена в полунощ за срок от 1 месец - до 14 юни. Решението е взето по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Какво се променя

Причините са рисковете и неизвестностите от заболяването на COVID-19, липсата на лечение, както и разпространението на епидемията в цялата страна в семейни, болнични огрища, както и в социални домове, посочи министърът.

По време на извънредната епидемична обстановка ще действат ограничения за влизане в страната, продължава карантината и изолацията за заразени и контактите им. Ще бъдат затворени някои търговски обекти и ще се съблюдават мерки за дистанция, носене на маски в обществения транспорт и на закрити места, както и забрана за пазаруване между 8,30 и 10,40 часа за хора под 60 години. На работодателите ще бъде издадена препоръка служителите им над 60 г. да работят от къщи.

Отпадат всички ограничения за посещения на паркове и градини, но остава забраната за сядане по пейките. Ще бъде подновено извършването на трансплантации. Училищата и моловете остават затворени.

Ананиев съобщи, че границите на България ще останат затворени, като всички пристигащи в страната, както български граждани, така и чужденци ще подлежат на задължителна 14-дневна карантина.

Заповеди за определяне на новите мерки ще бъдат публикувани преди полунощ.

Президентът сезира Конституционния съд

Междувременно от президентството съобщиха, че президентът Румен Радев в следващите дни ще оспори част от текстовете на промените в Закона за здравето, с което се създава понятието “извънредна епидемична обстановка”.

Радев съобщи, че е пуснал закона за обнародване, за "да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условията на криза".

Той обаче ще сезира Конституционния съд със запитване дали част от текстовете не противоречат на Конституцията. Президентството не уточнява кои параграфи се оспорват, но припомни, че Радев „нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение“.

"Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби", се посочва в съобщението от президентството.

Въпреки отмяната на продължилото 61 дни извънредно положение, част от ограничителните мерки остават в сила.

България въведе извънредно положение на 13 март, за да ограничи разпространението на епидемията от коронавирус. То беше удължено с месец до 13 март. Над 2000 заразени с коронавируса бяха регистрирани в България от 6 март насам, починалите са над 95. Следете как се разви ситуацията по дни тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG