Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вън бетона от закона!" Протест в няколко града поиска оставката на екоминистъра


Протестът в центъра на София
Протестът в центъра на София

Няколко хиляди души протестираха по едно и също време в различни градове срещу строежите в защитени зони и готвените изменения в Закона за биоразнообразието. В София протестиращите скандираха, че искат и оставката на министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Организатор на събитието е коалицията "За да остане природа в България".

В последните седмици зачестиха новините за строителство в защитени местности, като най-широка известност добиха случаите в Синеморец, на Шофьорския плаж до Алепу и в Рила. Междувременно парламентът гласува на първо четене изменения в Закона за биоразнообразието, които биха улеснили строителството в защитените местности, вместо да го усложни, смятат протестиращите. Вносител на текста е лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Протестът в София
Протестът в София

"Вън бетона от закона!", скандираха протестиращите в София, чието шествие премина от Съдебната палата, покрай сградата на Народното събрание и стигна до "Орлов мост". Чуваха се викове "Оставка" и "Искаме природа, не искаме бетон".

Протест София
Протест София

Предишните екопротести доведоха до обещанието на ГЕРБ, че няма да подкрепят предложените промени в закона. Но след дискусия на управляващите и организаторите на протеста стана ясно, че гражданските активисти нямат доверие на обещанието: "След дискусията бяхме уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене. Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи "Натура 2000" ще бъдат приети", написаха от коалицията "За да остане природа в България". Според тях демонстрациите са единственият шанс да бъдат спрени законодателните промени, обезсмислящи "Натура 2000".

Освен в центъра на София протести се проведоха още в Бургас, Пловдив, Благоевград, Дупница, Айтос, Созопол, Сливен и други.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG