Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-висoк брой нови случаи на COVID-19 в България. Австрия връща карантината за българи


Носенето на маски е задължително и в други дъражви освен България
Носенето на маски е задължително и в други дъражви освен България

Новите случаи на COVID-19 за последното денонощие в България са 188 при направени 3467 PCR теста. Това е най-високият брой новодиагностицирани за едно денонощие в България от началото на епидемията. През почивните дни бяха регистрирани 182 и 180 нови случая за 24 часа.

Общият брой на потвърдените случаи до момента е 6102, от които активни са 2811.

Най-много нови случаи са открити в София град – 68, и в Пловдив – 25.

В болници се лекуват 483 пациенти с коронавирусна инфекция. От тях 32-ма се намират в интензивни отделения или клиники.

Министерството на здравеопазването съобщава за четири нови смъртни случая при пациенти с COVID-19. Общият брой на починалите със заболяването до момента е 254.

Излекувани са 3037 пациенти с вируса. 37 от тях са регистрирани през последните 24 часа.

Открити са и девет нови случаи на заразени медицински служители през последното денонощие. Става дума за пет медицински сестри, двама санитари и двама души от друг медицински персонал. Общият брой на заразените медици от началото на епидемията в България е 465.

Австрия връща карантината за българи

Австрия въведе задължителна карантина за пристигащите от България, Румъния и Молдова, съобщи Ройтерс. Алтернативата е предоставяне на отрицателен PCR тест за COVID-19.

Канцлерът Себастиан Курц предупреди да не се пътува до тези страни, както и до Западните Балкани, защото всеки, връщащ се в Австрия, също ще бъде поставян под карантина (алтернативата отново е отрицателен PCR тест). Който нарушава самоизолацията, ще трябва да плати глоба в размер до 1450 евро.

„Моля ви, не пътувайте в тези страни. Това е нашият спешен призив, защото от една страна това значи да изложите здравето си на риск, а от друга – виждаме, че има дори повече внесени случаи от тези държави“, каза Курц. Ще бъде засилен контролът по границите с Унгария и Словения, съобщи още канцлерът.

Първите случаи на коронавирус в Българя бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила и в момента и ще продължи до 31 юли.

По света доказаните случаи са общо близо 12 милиона. Най-тежко засегнатите държави са САЩ с над 3 милиона случая от началото на пандемията, Бразилия с близо 1,7 милиона случая, Индия с близо 750 хиляди, Русия с почти 700 хиляди и Перу с 310 хиляди. Починалите със заболяването по света са 547 хиляди, а оздравелите са 6,7 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG