Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-тежкото предизвикателство пред Европа: Ангела Меркел призова към единство и разбиране на другия


Ангела Меркел заяви, че съзнателно е избрала Европейския парламент за първа визита извън Германия от началото на пандемията от коронавируса
Ангела Меркел заяви, че съзнателно е избрала Европейския парламент за първа визита извън Германия от началото на пандемията от коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел призова за единство между държавите членки и разбиране към нуждите на другия по време на най-тежката според думите ѝ криза в историята на Европа.

Меркел говори пред Европейския парламент в Брюксел в сряда, за да отбележи началото на започналото на 1 юли шестмесечно германско председателство на ЕС.

“Европа може да успее, ако се държим един за друг и останем единни”, заяви Меркел в първото си пътуване извън Германия от началото на пандемията от коронавирус.

В същото време тя призова за разбиране между различните нужди на отделните държави членки и настоя, че “богатите страни не могат сами да носят тежестта на кризата”.

“Всеки трябва да допринесе според възможностите си”, каза Меркел, добавяйки, че пандемията е най-голямото предизвикателство в европейската история, което е взело живота на стотици хиляди хора, оставило е без работа милиони и е довело до ограничаване на основните права. Меркел каза, че за нея като бивша гражданка на ГДР най-трудното решение е било ограничаването на правата на гражданите и постави защитата им като основен приоритет на германското председателство на Съвета на ЕС, което ще продължи до края на годината.

Германското председателство на ЕС ще има пет приоритета: основни права и върховенство на закона, кохезия, цифровизация, климатични промени и ролята на Европа по света.

Възстановяването на Европа

Германия ще настоява за бързо постигане на съгласие по фонда за възстановяване на Европа, който Европейската комисия предложи. Следващата седмица лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел в опит да намерят компромис.

“ЕС ще излезе силен от кризата, ако преодолеем различията и видим света през очите на другите. Всички сме уязвими и никой не може да се справи сам”, заяви Меркел.

Германският канцлер заяви, че все още различията между страните членки за парите са големи, макар да има “воля за постигане на компромис”. В отговор на въпрос, Меркел съобщи, че разногласията се простират и върху предложеното обвързване на достъпа до европейските фондове със спазването на върховенството на закона. Призована неколкократно от евродепутати да не отстъпва от принципа за върховенство на правото срещу пари, Меркел увери, че "защитата на върховенството на правото е нещо, за което ще се борим".

Германия ще се стреми да се постигне споразумение за размера, условията и разпределенията на средствата от 750-милиардния спасителен пакет и 1,1 трилионния бюджет на ЕС за 2021-2028 г. Меркел увери, че социалното измерение на мерките е също толкова важно, колкото икономическото възстановяване.

Германският канцлер, която е съавтор на предложението за фонд за възстановяване заедно с френския президент Еманюел Макрон, призова програмата да бъде запазена амбициозна, защото финансирането не трябва да помогне само за връщане до нивата, отпреди пандемията, а “да бъде стъпка в бъдещето”.

Зелена Европа

Меркел обяви, че Германия ще настоява страните членки да поемат нова цел за намаляване на въглеродните емисии с 55% спрямо 1990 г., като то трябва да бъде постигнато до 2030 г. В момента ЕС си е обещал 45% по-малко СО2 емисии. Берлин подкрепя и постигането на въглеродно неутрална икономика до 2050 г.

Европейската комисия ще предложи нови екологични цели за парниковите газове през септември, съобщи председателката ѝ Урсула фон дер Лайен, която също участва в дебата с Меркел в Европейския парламент.

Германският канцлер заяви, че намирането на глобално решение за спасяване на планетата е възможно само ако Европа е водеща.

Меркел настоя за повече цифрова независимост на Европа, което трябва да бъде отразено в увеличаване на европейското финаннсиране за иновации и изследвания, особено за квантовите и водородните технологии.

Европа и света

Без да спомене нито веднъж САЩ или трансатлантическите отношения, Ангела Меркел заяви, че германското председателство ще се стреми към засилване на ролята на Европа в световните дела.

Като първа задача тя посочи постигането на споразумение за бъдещите отношения с Обединено кралство, което напусна ЕС през февруари.

“Ще продължа да настоявам за постигане на споразумение, но трябва да се подготвим и за бъдеще без сделка”, предупреди канцлерът.

До края на годината Лондон и Брюксел се намират в преходен период, преговаряйки за бъдещите си отношения. Напредъкът в разговорите обаче е ограничен по оценката на германския канцлер.

Меркел съобщи, че германското председателство ще организира първите конференции за присъединяване с кандидатките Северна Македония и Албания, които получиха зелена светлина за започване на преговори за членство. Не беше споменато нищо за положението на Турция, преговорите, с която са практически замразени след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Отношенията с Африканския съюз и с Китай ще бъдат стратегически приоритети на германското председателство на ЕС, като целта ще бъде те да бъдат разширени, заяви германският канцлер.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG