Връзки за достъпност

Извънредни новини

Университети обжалват решението на Вашингтон да спре визите за студенти, които се обучават онлайн


Дипломирането на студентите в Харвард също беше виртуално тази академична година
Дипломирането на студентите в Харвард също беше виртуално тази академична година

Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт (MIT) са завели дело срещу администрацията на Тръмп заради решението чуждестранните студенти, които се обучават само онлайн, да бъдат лишени от правото да получат виза. Това съобщиха двата университета, цитирани от Ню Йорк таймс.

За решението беше съобщено във вторник. САЩ няма да издават визи за чуждестранни студенти, записани в университети, в които през следващата учебна година ще се преподава онлайн. Студентите, които вече са на американска земя, ще трябва или да напуснат страната, или да вземат други мерки. Те могат да се запишат в учебно заведение, където се преподава и присъства физически на занятията, за да запазят легалния си статут. Ако студентите не се съобразят с тези условия, могат да бъдат депортирани.

Всички университети, които изберат да имат едновременно онлайн курсове и занятия на живо, ще трябва да удостоверяват, че чуждестранните им студенти са записани на възможно най-много присъствени занятия.

Мярката на Белия дом е смятана в академичните среди за опит университетите да бъдат принудени да отворят за физически занятия, голяма част от които бяха отменени заради пандемията от COVID-19, пише Ню Йорк таймс. Много висши учебни заведения в САЩ ограничиха броя на студентите на присъствените занятия и възприеха хибриден подход – да провеждат някои лекции онлайн, а други – присъствено.

„Нареждането дойде без предизвестие – жестокостта му е надмината само от безразсъдството му“, пише деканът на Харвардския университет Лорънс Бакоу в съобщение до преподавателите и студентите. „Изглежда сякаш целта му е била да създаде натиск върху колежите и университетите да отворят кампусите си през есента без оглед на рисковете за здравето и сигурността на студентите, преподавателите и другите служители.“

Не е ясно колко точно студенти ще бъдат засегнати от новите разпоредби. Те ще се отнасят до визите F1 (за академични курсове) и М1 (за професионална подготовка).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG