Връзки за достъпност

Извънредни новини

Охранителите, които избутаха Христо Иванов в морето, са от НСО, потвърди Румен Радев


Охранителите, които са служители на НСО, избутват Христо Иванов в морето

Охранителите, които препречиха пътя на извънпарламентарен лидер до държавна собственост близо до частната резиденция на Ахмед Доган, са служители на Националната служба за охрана (НСО). Това заяви президентът Румен Радев в изявление.

Сблъсъкът беше излъчен на живо във вторник в социалната мрежа Фейсбук от Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". На записа се вижда как охранителите блъскат Иванов и други двама членове на партията в морето и заплашват да спукат лодката им.

Охранителите отказаха да се легитимират и не отговориха на въпросите дали са от Националната служба за охрана. Впоследствие полицията, която Иванов повика, поиска личните карти на потърпевшите, но не и тези на охранителите.

Свободна Европа отправи въпрос към службата и получи отговор, в който се казва, че "НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди".

„Имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка“, заяви президентът в четвъртък.

„Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността“, мотивира Радев решението си да съобщи тази информация.

Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов пристигнаха с лодка близо до имота на Доган в парк "Росенец" край Бургас около обяд във вторник, но на брега ги чакаха трима охранители, към които впоследствие се присъединиха и други техни колеги.

Пред зрителите Иванов обясни, че е тръгнал по море за конкретен плаж, представляващ публична държавна собственост. Той е искал да илюстрира какво се случва, когато някой се опита да приближи лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

Ахмед Доган, който ползва охрана на НСО по непублично решение на специална комисия, използва къщата в Росенец като лятна резиденция. Единственият достъп до нея е по вода или по частен път, препречен от бариера. Христо Иванов представи на полицията кадастрална карта и писмо на областния управител на Бургас, според които малкият плаж, на който се разигра сцената, продължава да е публична държавна собственост. Той посочи, че всеки български гражданин би трябвало да има достъп до него.

В изявлението си Радев подчерта, че според него депутатът Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган не трябва да бъдат охранявани от НСО.

„Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Това кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а от тричленна комисия, съставена от председателя на ДАНС, от главния секретар на МВР и от началника на НСО“, посочи Радев.

Президентът съобщи също, че е поискал началникът на НСО да свика тази комисия още утре, за да разгледа отново необходимостта от охрана на Доган и Пеевски. Той призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да набележат съответните мерки.

В парк "Росенец" до Бургас някога се е помещавал яхтклуб и гребна база на държавното предприятие "Нефтохим". След приватизацията му през 1999 г. теренът става собственост на "Лукойл", а през 2007 г. е продаден на фирмата "Стрейтлайн" ЕАД. Разследване на "Капитал" показа, че макар купувачът да е кипърска офшорна компания, представлявана от руснаци, тя е била обслужвана юридически и счетоводно от "Лукойл".

През 2014 г. 8.1 декара от парка са придобити от фирма "Хермес Солар" за 1.7 млн. лева. Две години по-късно на това място е построена голяма сграда с пристанище и оранжерия, която служи за лятна резиденция на почетния председател на ДПС. Дружеството "Хермес Солар" е изтеглило два кредита от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) на обща стойност близо 19 млн. лева, категоризирани като "лоши кредити", сочи разследване на Биволъ. Впоследствие кредитите са обслужени с директно плащане от Първа инвестиционна банка (ПИБ) и с тези пари е довършено и строителството на имота, пише Медиапул.

Днес "Хермес Солар" е все така официален собственик на имота, а през 2018 г. Министерският съвет определи дружеството и за концесионер на пясъчната ивица "Росенец-Север".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG