Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите случаи на COVID-19 за пръв път минаха 200 за денонощие. Гърция изследва всички на границата


От 8 юли на всички желаещи да влязат в Гърция се прави PCR тест
От 8 юли на всички желаещи да влязат в Гърция се прави PCR тест

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България са 240 за последното денонощие според данните на Единния информационен портал. Това е рекорден скок на броя на новозаразените като за първи път е премината границата от 200 положителни проби за 24 часа.

Направени са близо 4300 PCR теста. От началото на епидемията заразените общо са 6342 души, като активните случи към момента са 2917. В болница са настанени 498 пациенти, 29 от тях са приети в интензивни отделения и клиники.

Излекуваните за последното денонощие са 129, като така общият им брой достигна 3166. За последното денонощие са регистрирани нови 5 смъртни случая, с които починалите от началото на епидемията станаха 259.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила и в момента и ще продължи до 31 юли.

В сряда Гърция затегна режима за влизане в страната, като вече се правят PCR тестове за COVID-19 на всички преминаващи границата. Пътуващите от и през България могат да влязат в страната само през граничния пункт "Кулата - Промахон", където обстановката е спокойна. Няма опашка от чакащи автомобили, на гръцка територия тестовете и проверките отнемат минути, съобщи БНТ.

Тестовете за влизащите в Гърция бяха въведени, след като Националната здравна организация отчете, че 80% от увеличението на заразените и регистрираните случаи са на туристи, влезли през граничен пункт "Кулата - Промахон". В момента има 6 заразени туристи на остров Тасос.

Гърция, която свали повечето ограничения за пътуване от 1 юли, обяви, че ще преразглежда често правилата за пътуване. На 6 юли Атина забрани влизането на сръбски граждани на територията заради увеличаващия се брой новозаразени в страната. В Гърция има по-малко от 4000 потвърдени случаи на COVID-19 от началото на епидемията. Страната, чиято икономика е силно зависима от туризма, иска да остане привлекателна дестинация през оставащия летен сезон като същевременно не допусне разпространение на вируса.

По света доказаните случаи са вече над 12 милиона. Най-тежко засегнатите държави са САЩ с над 3 милиона случая от началото на пандемията, Бразилия е с близо 1.8 милиона, Индия с близо 770 хиляди, Русия с над 700 хиляди и Перу с 310 хиляди. Починалите със заболяването по света са 549 хиляди, а оздравелите са близо 6.7 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG